Reuma: wat zijn de eerste signalen?

Deel dit artikel:

Veel mensen denken dat alleen ouderen reuma krijgen, maar de meeste mensen met reumatische aandoeningen zijn jonger dan 65 jaar. Wat zijn de eerste signalen?

Door verbeterde behandelingen lijkt het wel alsof er steeds minder mensen aan reuma lijden, maar dat is niet zo: zo’n twee miljoen Nederlanders leven dagelijks met de beperkingen die de ziekte met zich meebrengt. Wat veel mensen echter niet weten, is dat reuma niet één ziekte is, maar een verzamelnaam van meer dan honderd chronische aandoeningen aan gewrichten, pezen en spieren. Als je al langere tijd pijn of stijfheid in bepaalde gewrichten of spieren hebt, of last hebt van gezwollen gewrichten, dan kan dit wijzen op een vorm van reuma.

Eerste symptomen

Volgens het Reumafonds kunnen de volgende klachten wijzen op een vorm van reuma:

– Je hebt één of meer gewrichten die dik of warm zijn.
– Je hebt al enkele weken pijn in spieren of gewrichten.
– Je hebt last van pijn of stijfheid als je gaat bewegen nadat je een tijdje hebt gezeten of gelegen.

Hoe eerder hoe beter!

Heb je één van bovenstaande klachten? Dan is het verstandig om snel een afspraak met je huisarts te maken, zéker als je gewrichten dik zijn en warm aanvoelen. Hoe eerder je naar de huisarts gaat, hoe beter! Door snel te beginnen met behandeling kan de schade aan je gewrichten beperkt blijven. Dit is vooral bij reumatoïde artritis belangrijk, een reumatische aandoening die wordt gekenmerkt door chronische gewrichtsontstekingen. Op den duur kunnen je gewrichten beschadigen. Reumatoïde artritis komt op alle leeftijden voor, vaker bij vrouwen dan bij mannen.

Onderzoeken

Om de oorzaak van pijn en stijfheid in je gewrichten te achterhalen kan aanvullend onderzoek nodig zijn. Er bestaan hier verschillende vormen van. Zo kan met een bloedonderzoek worden vastgesteld of je bijvoorbeeld ontstekingen in je lichaam hebt. Een urineonderzoek kan weer uitwijzen of er sprake is van jicht of botontkalking. Een weefselonderzoek is vooral nuttig als de diagnose nog niet duidelijk is.

Medicijnen bij reuma

Reumatische aandoeningen zijn helaas nog niet te genezen. Er zijn wel medicijnen die de ontstekingen remmen of uw pijnklachten verminderen of die beide effecten hebben. Snel starten met medicijnen kan gewrichtsschade voorkomen. Zelf kun je ook veel doen om het leven met reuma gemakkelijker te maken. Regelmatig blijven bewegen, zoals wandelen en fietsen, is bijvoorbeeld belangrijk.

Meer informatie over reuma en de mogelijke behandelingen vind je op Reumafonds.nl.

Leven met reuma

Zanger Jared Grant, bekend van The Voice, heeft ook reuma. In deze video vertelt hij erover.

Ook goed om te weten

Meer artikelen van Margriet in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief