Personeelstekort Schiphol Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Actueel

Personeelstekort op Schiphol zorgt voor chaos: dit moet je weten als je een vliegvakantie in het vooruitzicht hebt

Alle coronaregels van de afgelopen twee jaar zijn geschrapt waardoor we eindelijk weer de wijde wereld in kunnen gaan. Uitgestelde vakanties naar verre oorden kunnen weer worden gepland en dat betekent dat de luchthavens weer vol zullen stromen deze zomer. Goed nieuws zou je denken, maar door een personeelstekort op Schiphol wordt er volgens de vakbond FNV chaos voorspelt op de luchthaven.

Onder andere bij de afhandeling van je bagage kunnen problemen gaan optreden.

Personeelstekort Schiphol

De reden van het personeelstekort heeft alles te maken met de coronacrisis. Aangezien we massaal thuis moesten blijven, bleven ook de vliegtuigen aan de grond. Het personeel was overbodig en werd ook naar huis gestuurd. Maar daarnaast spelen ook de onzekere luchtvaartsector en de slechte arbeidsvoorwaarden een rol.

Gevaar vliegveiligheid

Het is niet de eerste keer dat luchthaven Schiphol drukte en chaos verwacht. Ook vorig jaar hielpen piloten al mee met het uitladen van bagage. Ook aanstaande zomer kunnen passagiers én medewerkers zich voor opmaken voor chaos. “Die chaos zorgt niet alleen voor overlast bij de passagiers. De medewerkers op Schiphol staan enorm onder druk, met stress en ziekteverzuim als gevolg en gevaar voor de vliegveiligheid,” aldus campagneleider FNV Schiphol Joost van Doesburg

Wat kun je verwachten?

Maar niet alleen de vliegveiligheid is in gevaar, zo ook je bagage en je vakantie zelf. Want wat betekent het personeelstekort op Schiphol precies voor jou?

  • Hele lange wachtrijen. Normaal zorgt het hoogseizoen al voor wat opstopping, maar deze zomer helemaal. Zorg dat je dit jaar écht bijtijds op het vliegveld bent anders is er een mogelijkheid dat het vliegtuig zonder jou vertrekt.
  • Zonder koffer op vakantie. Als je geluk hebt haal jíj het vliegtuig wel, maar je koffer niet. Door de huidige situatie kunnen koffers zomaar achterblijven in ons kikkerlandje.
  • Koffer op de verkeerde bestemming. Misschien wordt je koffer wel ingeladen in een vliegtuig, maar niet in het vliegtuig waar jij in zit. Hierdoor kan je koffer in Griekenland liggen, terwijl jij net aankomt in Spanje.
  • Heb je het geluk dat zowel jij als je koffer zijn aangekomen op je droomvakantie, dan kan het ook nog voorkomen dat je uren moet wachten voordat jij je koffer kan ophalen en kan gaan genieten van de zon.

Vluchten geschrapt door overtredingen

De Arbeidsinspectie merkte vorige jaar op dat personeel diensten draaiden van meer dan 12 uur en er werkweken bestonden van meer dan 60 uur. “Dit zijn grove overtredingen”, laat Joost weten. De bedrijven op Schiphol doen nu hun uiterste best om nieuwe medewerkers te zoeken en op te leiden, maar tot nu toe is dat nog geen groot succes te noemen. De gevolgen zijn niet mals. Joost van Doesburg laat weten: “Voor ons is het helder: veilig en gezond je werk kunnen doen, moet het uitgangspunt zijn. Als dat niet gegarandeerd kan worden, dan moeten er vluchten geschrapt worden.”

Bron | Metronieuws, FNV.nl

Paulien BergwerffGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden