KYIV, UKRAINE -DECEMBER 18, 2019 - Clock is seen through the gauze of the seasonal illumination in Bohdana Khmelnyskoho Street.- PHOTOGRAPH BY Ukrinform / Future Publishing (Photo credit should read Hennadii Minchenko/ Ukrinform/Future Publishing via Getty Images) Beeld Future Publishing via Getty Imag
Beeld Future Publishing via Getty Imag

Ook al is het de warmste 29 oktober ooit, de wintertijd gaat zaterdagnacht in

Grote kans dat je het 's ochtends weer vergeten bent, maar in de nacht van zaterdag 29 oktober op zondag 30 oktober gaat om 3 uur de wintertijd in en zijn we weer onderweg naar de kortste dag van het jaar.

Een handig ezelsbruggetje om te onthouden wanneer de klok nou vooruit of achteruit moet worden gezet is als volgt. In het voorjaar gaat de zomertijd in en moet de klok een uur vooruit. Onthoud de V van voorjaar en vooruit. Een andere manier om het te onthouden is het gebruik van Engelse woorden. Tijdens spring, de lente, springt de klok vooruit, terwijl gedurende fall, het najaar, de klok terug valt, dus achteruit moet worden gezet.

Kortste dag op 21 december

En ook al is het zaterdag de warmste 29 oktober ooit gemeten, wanneer de wintertijd in het najaar in gaat moet de klok dus een uur achteruit. Door de klok achteruit te verzetten is het ’s morgens eerder licht en gaat de zon eerder onder. De dagen worden dus korter. Vlak voor Kerst, op 21 december, is het de kortste dag van het jaar. Dan zien we maar weinig licht, want rond 8.45 uur wordt het licht en rond 16.30 uur gaat de zon alweer onder.

In heel Europa

Dit geld voor alle landen binnen de Europese Unie. Eerder voerden veel andere landen binnen Europa de zomertijd in om energie te besparen, omdat het uurtje langer licht in energie scheelde tijdens de oliecrisis. De Nederlandse overheid sloot zich hier officieel bij aan in 1977, zodat Nederland dezelfde tijd had als de buurlanden.

Slaapproblemen

Toch is het verzetten van de klok niet geheel onomstreden. In 2018 bleek uit een enquête in verschillende EU-landen dat de overgrote meerderheid van de Europeanen (maar liefst 84%) voor afschaffing van het verzetten is, met slaapproblemen als meest genoemde onderbouwing.

Enith OostlanderFuture Publishing via Getty Imag

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden