Deze ontdekking in de hersenen helpt mogelijk bij de genezing van alzheimer

Deel dit artikel:

Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Deze aandoening is helaas (nog) niet te genezen. Maar er is goed nieuws: onderzoekers zijn nu mogelijk wel een stap dichter bij een oplossing.

Wetenschappers hebben een systeem van lymfevaten in de hersenen ontdekt dat nog niet eerder gezien was; er waren nooit aanwijzingen dat het menselijk brein een dergelijk systeem bevatte. Deze pas ontdekte lymfevaten spelen waarschijnlijk een grote rol bij het ontstaan van alzheimer. Ze zorgen ervoor dat ziekteverwekkers geen kans maken en dat (gevaarlijke) afvalstoffen uit ons lichaam worden afgevoerd. Omdat onderzoekers geen idee hadden dat dit stelsel ook door de hersenen liep, was het altijd gissen hoe afvalstoffen ons brein konden verlaten.

Giftige eiwitten

Een van de mogelijke oorzaken van de ziekte is een opeenhoping van giftige eiwitten in het menselijk brein. Omdat die niet goed zouden kunnen worden afgevoerd, blijven de eiwitten in de hersenen hangen en kunnen daar mogelijk schade aanrichten. De ontdekking van de lymfevaten kan een doorbraak zijn in het onderzoek naar alzheimer. Als wetenschappers ontdekken hoe het kan dat de eiwitten niet goed worden afgevoerd, kunnen ze ook proberen gericht een oplossing te vinden.

Muizen als voorbeeld

Eerder onderzoek op muizen wees al uit dat de dieren een soort lymfesysteem hebben in hun brein. Omdat hun hersenen genetisch sterk op die van mensen lijken, besloten onderzoekers op zoek te gaan naar de lymfevaten bij de mens. Met succes. Hopelijk is een mogelijke genezing van alzheimer nu een stuk dichterbij gekomen.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Lees ook

Bekijk ook

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief