President van Oekraïne, Zelensky spreekt tweede kamer toe: ‘Stop alle handel met Rusland’ Beeld ANP /  Bart Maat
Beeld ANP / Bart Maat

Oekraïense president Zelensky in Tweede Kamer: ‘Kies een stad die je wilt herbouwen’

In een bijzondere toespraak in de Tweede Kamer donderdagochtend, vertelde de Oekraïense president Volodymyr Zelensky dat hij graag zou zien dat Nederland alle handel met Rusland stop zou zetten. Niet alleen door de huidige oorlog, maar ook omdat het land gestraft moet worden voor het neerhalen van MH17.

Het was de eerste keer dat een buitenlands staatshoofd het parlement tijdens een formele vergadering toesprak.

Handel stoppen

Zelensky vertelde via een videoverbinding vanuit Oekraïne tegen de Tweede Kamer dat Rusland met de inkomsten uit olie en gas de oorlog in Oekraïne financiert. “Wees bereid de energie uit Rusland te stoppen. Dat is cruciaal om te voorkomen dat Rusland de oorlog niet verder in Europa kan voeren.”

Wapens

Ook haalde de president van Oekraïne de Russisch-Oekraïense oorlog in 2014 aan. “In 2014 kwam Rusland ons land binnen. Jullie voelden dat toen de MH17 beschoten werd. Er is geen twijfel, dit is een onrechtvaardige oorlog. Dit valt niet te vergeven,” aldus de president. Op 17 juli 2014 stortte een Boeing 777-200ER van Malaysia Airlines met vluchtnummer MH17 neer bij het Oost-Oekraïense dorp Hrabove in de oblast Donetsk, nadat het toestel geraakt was door een luchtdoelraket. Rondom Donetsk was op dat moment de oorlog gaande.

Daarna bedankt hij Nederland voor alle steun en hulp die ze tot nu toe hebben gekregen, maar ook geeft hij aan dat ze meer nodig hebben en daarmee doelt hij op wapens. “Stingers, luchtafweer. Dat helpt ons om te vechten en onze steden te bevrijden.”

Herbouw Oekraïne

Verder roept Zelensky Nederland op om invloed uit te oefenen op internationale instellingen. “Ze willen niet alleen honger brengen in Oekraïne, maar in de hele wereld. Ons land kan een van de sterkste landbouwnaties zijn in de wereld. Samen kunnen we nog meer opbouwen en echt een sterk landbouwland worden.”

Als laatste roept hij Nederland op om je toe te voegen bij het project om Oekraïne te herbouwen. “Kies een stad die je wilt herbouwen, zodat we jullie steun voelen. Ik ben ervan overtuigd dat dit ons samen zijn sterker kan maken,” aldus Zelensky.

Sanne van De WeteringANP / Bart Maat

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden