Dubbele infectie corona en griep leidt tot hoger risico op ic-opname en sterfte Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Nieuwe coronagolf officieel begonnen: besmettingen schieten in heel Nederland omhoog

Als je je mondkapjes al had weggegooid, is dit misschien het moment om ze weer in huis te halen. Uit nieuwe cijfers van het RIVM is gebleken dat het aantal positieve coronatests met ruim zeventig procent is gestegen. Hiermee is er officieel een nieuwe coronagolf begonnen.

Positieve tests

In de laatste zeven dagen ontving het RIVM bijna 26.500 meldingen van positieve corona tests. De week ervoor waren dat nog 15.526 positieve tests. Een flinke stijging dus. De besmettingen zijn in alle regio’s en leeftijdsgroepen toegenomen. Sneltests worden niet meegerekend in de cijfers van het RIVM, dus het echte aantal besmettingen ligt waarschijnlijk hoger.

Ziekenhuisopnames

En daar blijft het niet bij. Ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt. In de afgelopen week belandden 268 mensen vanwege hun corona klachten in het ziekenhuis. Dit is het hoogste aantal sinds eind april. Bij 22 van hen waren de klachten zo ernstig dat ze op een intensive care werden opgenomen, een stijging van 37 procent ten opzichte van vorige week. Ook dat is het hoogste aantal sinds april.

Omikron subvariant BA.5

De toename heeft alles te maken met de opkomst van de nieuwe subvarianten van het coronavirus. Deze varianten kunnen de afweer beter omzeilen, maar je wordt er niet per se zieker van. Ook in andere landen neemt het aantal besmettingen daardoor toe.

Het RIVM weet dat het om een BA.5-subvariant gaat, omdat zij de ontwikkeling van de pandemie ook in de gaten houden door middel van virusdeeltjes in het rioolwater te meten. Het gemiddeld aantal virusdeeltjes steeg met ruim 37 procent ten opzichte van de week ervoor. De aantallen waren met name hoog in Amsterdam en Den Haag. In de rioolwater monsters is een duidelijke toename van de BA.5-subvariant te zien.

Maatregelen

Op dit moment staat het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus zicht verspreidt, op 1,25. Dit betekent dat een gemiddelde groep van honderd met corona besmette mensen 125 anderen aansteekt. Zij besmetten vervolgens 156 mensen, die het virus vervolgens overdragen aan 195 anderen.

Het RIVM adviseert daarom aan iedereen om een herhaalprik te halen als ze dat nog niet hebben gedaan, maar het is extra belangrijk voor mensen boven de zeventig jaar, verpleeghuisbewoners, volwassenen met het syndroom van Down en volwassenen met een ernstige immuunstoornis. Daarnaast adviseert het RIVM mensen aan een boosterprik te halen als ze dit nog niet hebben gedaan.

Bron | Nu.nl

Sanne van De WeteringGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden