Long Covid Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Nieuw onderzoek: zóveel procent van de coronapatiënten houdt langdurig klachten

Waar de één na een coronabesmetting weer opknapt, houdt de ander maandenlang klachten. Zo blijkt uit een nieuw onderzoek van het gezondheidsinstituut Nivel dat zo’n 20 tot 37 procent van de coronapatiënten die tijdens de eerste en tweede golf het virus opliepen, er langdurige klachten aan over hielden.

Tijdens het onderzoek werden meer dan tienduizend patiëntendossiers bekeken en werden er mensen ondervraagd die tijdens de eerste en tweede golf wegens corona de huisarts bezochten.

Onderzoek naar langdurige klachten

Nivel stelt aan NU.nl dat het post-COVID-19-syndroom (PCS), oftewel langurdige covid, een aandoening is waar nog weinig over bekend is, maar wel een flinke impact heeft op de samenleving. Zo krijgen ze veel berichten over mensen die nog maanden thuis zitten.

De uitkomsten van het onderzoek verschilden per onderzoeksmethode, vandaar de ruime marge van 20 tot 37 procent. Langdurige covid is een nieuwe ziekte die door onderzoekers nog lastig te definiëren is, vandaar dat er voor het onderzoek verschillende definities werden gehanteerd. Daarbij werd gekeken naar de klachten die patiënten zelf rapporteerden, de patiëntgegevens na een huisartsbezoek, het aantal consulten en de hoeveelheid klachten.

Impact op de samenleving

Wat precies de effecten zijn van langdurige covid op de patiënt en de samenleving gaan experts van het Erasmus MC de komende jaren onderzoeken. Dit gaan ze doen door coronapatiënten die langdurig klachten houden meerdere jaren volgen. Daarbij kijken ze niet alleen hoe corona hun fysieke en mentale gezondheid beïnvloedt, maar ook of en hoe patiënten hun werk en sociale leven weer oppakken.

Estelle heeft langdurige covid

Veel mensen die na een corona besmetting nog restklachten hebben, kampen met symptomen als (extreme) vermoeidheid, hartkloppingen, slaapproblemen, haaruitval en/of hersenmist. Ook ademhalingsproblemen is een van de symptomen van long covid. Estelle (55) kan hierover meepraten.

Ongeveer zes maanden geleden kreeg zij het coronavirus. “De eerste paar dagen na mijn besmetting vielen de klachten eigenlijk heel erg mee. Ik dacht “hier fiets ik goed doorheen”. Ik had alleen een beetje koorts en was een beetje grieperig. Na een dag of zes dacht ik dat ik wel weer opgeknapt was. Dat gevoel hield twee dagen aan, maar daarna begon de ellende.”

Estelle werd erg benauwd. “Ik ben inmiddels vier maanden verder, maar bij simpele inspanning, zoals de trap oplopen, heb ik nog steeds last van die benauwdheid. Ik heb altijd heel erg veel gewandeld en ik merk dat ik echt nog lang niet op mijn oude wandelniveau zit.” Naast de benauwdheidsklachten heeft ze ook veel last van andere klachten.

Meer weten over het verhaal van Estelle? Ga dan via deze link naar het artikel.

Bron Nu.nl, Amazingerasmusmc

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden