Margriet logo
Lab onderzoek Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Nieuw onderzoek wijst uit: er bevinden zich plastic deeltjes in ons bloed

Hoewel plastic ons leven op vele manieren makkelijker maakt, is de opstapeling van het materiaal overal in de wereld een groot probleem en zo ook voor onze gezondheid. Canadese en Nederlandse wetenschappers hebben namelijk een grote onthulling gedaan. Zij hebben voor het eerst plastic deeltjes in het menselijk bloed ontdekt.

Toch is het nog onduidelijk hoe schadelijk deze deeltjes nou echt zijn.

Wat zijn microplastics?

Microplastics: we ademen ze in en we eten en drinken ze op. Maar waar komen ze vandaan? Als plastic in de natuur ligt of in de zee drijft, dan kan het slijten door wind, regen en golven. Het kan dan afbrokkelen tot hele kleine stukjes. Als de stukjes kleiner worden dan vijf millimeter dan spreken we van microplastics. Ze komen onder andere in ons voedsel terecht wanneer we bijvoorbeeld verpakkingen van onze voedingsmiddelen aftrekken, maar ook doordat we ze simpelweg inademen.

Schadelijk of niet

Uit het onderzoek dat vandaag is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental International, blijkt dat bij 17 van de 22 proefpersonen microplastics werden gevonden in het bloed. Emeritus-hoogleraar Martin van den Berg van de Universiteit van Utrecht vindt deze een studie een doorbraak. Dit is volgens de onderzoeker echt bewijs dat er plastic in ons bloed zit. Maar zijn deze microplastics ook schadelijk voor onze gezondheid? Daar valt volgens de onderzoekers nog weinig over te zeggen. Daar is dan ook aanvullend onderzoek voor nodig.

Andere onderzoeken

Uit een eerder onderzoek van de Universiteit van Victoria in Canada bleek al dat we jaarlijks zo’n 74.000 microplastics binnenkrijgen. Mensen die daarnaast water uit plastic flesjes drinken, consumeren nog eens 90.000 microplastics extra. De onderzoekers kwamen tot die conclusie na een analyse van 26 eerdere studies. Die studies onderzochten de hoeveelheden microplastics die zich in vissen, schaaldieren, toegevoegde suikers, zouten, alcohol, (kraan)water en lucht ophopen. Vervolgens pasten de onderzoekers de informatie toe op ons eigen voedselpatroon en bekeken ze hoeveel van die voedingsmiddelen mannen, vrouwen en kinderen volgens de aanbevolen richtlijnen consumeren. Naast deze resultaten bevestigde een ander onderzoek al dat kleine plastic deeltjes ook in onze poep zitten. In totaal troffen de onderzoekers negen verschillende typen plastic aan. Gemiddeld bleek elke 10 gram uitwerpselen zo’n 20 deeltjes plastic te bevatten.

Bron | RTL Nieuws, Scientas

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden