V.l.n.r. Marleen Koolmees (Libelle), Helene van Santen (Margriet), Hilmar Mulder (Libelle), Irene Smit (Flow) en Claudia Straatmans (Nouveau) Beeld Helene van Santen
Beeld Helene van Santen

Margriet-hoofdredacteur Helene over het Boekenbal: “Het was de avond van het weerzien”

Na twee jaar kon het vrijdagavond eindelijk weer: het Boekenbal! Margriet-hoofdredacteur Helene van Santen was erbij.

Hoofdredacteur Helene over haar avond op het Boekenbal

Het stond al heel lang op mijn wensenlijstje: naar het Boekenbal. Als kersverse hoofdredacteur van Margriet én kersvers auteur kreeg ik een paar weken geleden de felbegeerde uitnodiging. Dit jaar was het Boekenbal niet in de Stadsschouwburg van Amsterdam, zoals altijd, maar in club Escape. Door de coronamaatregelen was het lang onzeker of het bal door kon gaan, en toen de organisatie eenmaal groen licht kreeg, was de schouwburg al volgeboekt. Onderweg naar Escape zat ik te denken hoe lang geleden het geweest moest zijn dat ik daar een avond heb staan dansen; minstens vijftien jaar. Het werd weer een keer tijd.

Als eerste op een feestje aankomen, dat wil niemand. Maar nu weet ik: bij het Boekenbal is dat toch slim. Ik dacht fashionably late aan te komen, door rond 21.45 uur te arriveren voor de deur van club Escape. (Het feest begon om 20.30 uur). Fout. Er stond een rij waar de directeur van de Efteling zijn vingers bij aflikt. Ik heb anderhalf uur (!) buiten in de kou gestaan voordat ik binnen was. Maar: ook in de rij was het al reuze gezellig en zat de sfeer er goed in.

Zin in een feestje

Eenmaal binnen bleek het dak er al bijna af. Het was ontzettend druk, met alleen maar vrolijke, dansende, drinkende mensen. Een gemêleerd gezelschap, maar toch één geheel: van jong tot oud, van debutanten tot de crème de la crème van de literaire wereld. Dankzij de dresscode roze/rode was het ook een kleurrijk geheel. Iedereen had na twee jaar afwezigheid duidelijk zin in een feestje, op elk nummer dat de dj draaide ging de zaal los: van Anita Meijer en Britney Spears tot Usher en Kanye West. In de rij voor het toilet (gelukkig niet zo lang als die voor de ingang) hoorde ik slechts één mopperaar: de gin-tonics waren op. Een duidelijk teken dat mensen zin in een verzetje hadden.

Ondanks dat het thema ‘de nacht van de liefde’ was én het toch aan de reputatie van het Boekenbal kleeft, bleef het op amoureus vlak rustig. Ik heb geen uitbundige zoen- of vrijpartijen gezien - of ik ben daarvoor nét niet lang genoeg gebleven. Als ik het bal in één woord moet samenvatten, was het toch vooral de avond van het weerzien: steeds kwam ik leuke mensen uit mijn netwerk tegen en zo vloog de tijd voorbij. Hoewel het nog steeds reuze gezellig was, deed de stekende pijn aan mijn voetzolen mij rond 2.30 besluiten dat het tijd was om huiswaarts te keren. Tip voor mezelf voor de volgende keer: neem platte schoenen mee (of doe gewoon geen hakken aan). Dat had ik natuurlijk nog moeten weten uit de tijd dat ik avondenlang danste in de Escape.

Het Boekenbal is de jaarlijkse aftrap van de Boekenweek, die dit jaar van 9 t/m 18 april wordt gehouden. Meer info: boekenweek.nl

Helene van SantenHelene van Santen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden