extreem weer ventilator Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

KNMI-wetenschapper over extreem weer: ‘Het aantal hittegolven zal de komende jaren toenemen’

De ene dag genieten we van zomerse temperaturen met veel zon, de andere dag daalt het kwik en valt er heel veel neerslag. Steeds vaker hebben we te maken met extreem weer in Nederland. Maar hoe komt dat? En gaan we dit in de toekomst meer zien?

KNMI-wetenschapper Karin van der Wiel legt het aan ons uit.

Klimaatverandering

Op dit moment hebben we vaak te maken met extreem weer in Nederland, denk bijvoorbeeld aan de onweersbuien en de hagel van vorige week. Dit is het gevolg van de opwarming van de aarde door de uitstoot van broeikasgassen. Karin van der Wiel, wetenschapper bij het KNMI, legt uit dat er twee aspecten van het klimaat zijn, die een rol spelen bij deze verandering van het weer: “Het gemiddelde weer én de variabiliteit van het weer. Het weer kan namelijk verschillen van dag tot dag en ook extremen horen daarbij. Beide aspecten veranderen door klimaatverandering, al kunnen daar wel verschillende oorzaken voor zijn.”

Karin legt uit dat klimaatverandering zorgt voor een toename van sommige weerextremen, denk bijvoorbeeld aan hittegolven, droogte en extreme neerslag. “Maar het kan ook voor een afname van weerextremen zorgen, zoals koudegolven.”

Hittegolven

Wat we de afgelopen jaren het meest zien, zijn volgens Karin de hittegolven in de zomer. “Hittegolven komen veel vaker voor dan 50 jaar geleden. Het aantal zal de komende jaren ook blijven toenemen, omdat de klimaatverandering nog aan de gang is.” Dit is een zorgwekkende ontwikkeling. “Heel veel mensen genieten van de hittegolven, maar mensen met een kwetsbare gezondheid lijden eronder. Denk bijvoorbeeld aan oudere mensen die in een verzorgingstehuis verblijven.”

In de zomer van 2020 was er ook een hittegolf in Nederland. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) constateerde toen dat er ruim 650 mensen meer waren overleden dan normaal. Vooral ouderen en bewoners van verzorg- en verpleeghuizen kwamen vaak te overlijden door de hitte. “In veel verzorgingshuizen zijn er nu wel hitteplannen waardoor ouderen deze periode op een zo gezond mogelijke manier kunnen doorkomen”, legt Karin uit.

Extreme neerslag

We hebben ook steeds vaker te maken met extreme neerslag. “Dit wordt steeds meer, omdat de warme lucht meer vocht kan bevatten. Hierdoor bevatten de wolken meer water, waardoor er meer water naar beneden komt als het gaat regenen.”

Een grote hoeveelheid water in één keer kan ook voor grote problemen zorgen. In juli vorig jaar overstroomden delen van Duitsland, België en Nederland omdat het dagen achter elkaar extreem hard regende. In Limburg leidden de overstromingen tot grote schade aan wegen en huizen. “Als het vaker heel hard regent, dan zullen we vaker ondergelopen straten gaan zien. Zeker als je bedenkt wat er vorig jaar in Limburg is gebeurd. Het was een hele extreme bui.”

Droogte

Toch zorgt deze extreme neerslag er niet voor dat we droogte, een van de andere traditionele weerextremen die we vaker zien, tegengaan. “Op dit moment is het in heel Nederland erg droog. Dit heeft niet te maken met het feit dat er minder regen valt, maar komt ook door de verdamping groter wordt door hogere temperaturen. Deze droogte heeft onder andere gevolgen voor de natuur en landbouw.”

Opwarming van de aarde beperken

In het klimaatakkoord van Parijs legden wereldleiders in 2015 vast dat ze de opwarming van de aarde willen beperken tot 1,5 °C. Op deze manier zouden de effecten van klimaatverandering beheersbaar blijven. “Op dit moment zitten we op 1,1 °C. Dus iedereen doet zijn best en wil ook echt dat er dingen veranderen. Maar, ook met deze beperking zullen we last blijven houden van extremer weer.” Volgens Karin is het daarom belangrijk om bepaalde dingen aan te passen, waar we in Nederland al goed mee bezig zijn.

“De dijken worden bijvoorbeeld al hoger gemaakt. Verder zijn verschillende gemeenten bezig met waterberging, zodat niet alle straten onderlopen als er extreem veel neerslag valt in een korte tijd. Ook zijn er steeds meer hitteplannen om ons te informeren over hoe we met deze hitte kunnen omgaan en hoe je de hitte zoveel mogelijk buiten de deur houdt.” Vooral dat laatste is volgens Karin een punt waar we in Nederland nog niet goed in getraind zijn. “In Spanje weten ze bijvoorbeeld goed hoe ze met hitte moeten omgaan. Het is vooral belangrijk om de zon buiten je huis te houden, dus houd de ramen en deuren dicht en maak gebruik van zonneschermen”, aldus Karin.

Bron / CBS, RTL Nieuws

Sanne van De WeteringGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden