Margriet logo
Kerstboom bij open haard  Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Kerstverlichting de hele maand aan? Dít ben je kwijt aan energiekosten

De winter komt eraan en de feestdagen komen langzaam in zicht. Daarbij komt meestal kerstverlichting kijken, maar de torenhoge energieprijzen zorgen toch voor enige twijfel om de kerstverlichting dit jaar op moet hangen. De tuincentra hopen in elke geval dat mensen ondanks de hoge energieprijs toch de lichtjes in de boom aandoen.

Volgens Tuinbranche Nederland worden de tuincentra worden langzaam omgebouwd tot kerststallen en winter wonderlanden en trekken al veel bekijks, maar de sector durft nog geen uitspraak te doen over wat dat zegt over de kerstomzet.

Iedereen is bezig met de energierekening. Het wordt kouder buiten, de verwarming gaat misschien toch aan, alles wordt duurder en mensen moeten keuzes maken. Op basis van de eerste cijfers is de kerstbranche optimistisch gestemd. De eerste kerstshows zijn al aan de gang en er wordt niet minder uitgegeven dan vorig jaar rond deze tijd, zelfs een beetje meer volgens Frank van der Heide, directeur van de brancheorganisatie.

Kosten kerstverlichting

“We hebben uitgerekend wat de kosten van kerstverlichting kost,” zegt van der Heide. “Als je een boom hebt met zo’n zes- tot zevenhonderd lichtjes en je laat die lampjes een maand lang acht uur per dag branden, kost dat nog geen euro.” Het gaat hierbij wel om ledlampjes, die verbruiken zo’n tien keer minder stroom dan ouderwetse verlichting. Ook Joris Kerkhof, Energie-expert van Independer, komt na zijn berekeningen uit op een bedrag van tussen de 1 en 2 euro per maand.

Stel dat je tijdens de kerstperiode deze lichtjes laat branden:

  • Een kerstboom met een snoer van 20 gloeilampjes (vermogen 25 W)
  • Een kerstster met een gloeilamp (25 W);
  • Een 10 meter lange lichtslang (160 W) aan de gevel;
  • 100 buitenlampjes (25 W) in een boom

Dan verbruik je tijdens een periode van 30 dagen gemiddeld 170 kWh, waarmee je ongeveer € 120 aan kwijt bent. Als je de lichten aansluit op een timer, kun je zo 120 kWh besparen, waardoor je slechts 50 kWh verbruikt. Ledverlichting in combinatie met een timer is de duurzaamste optie: dan is het verbruik nog maar 6 kWh, dat scheelt je dus meer dan 95 procent ten opzichte van 170 kWh.

Onzekere tijd

Voorgaande jaren ging er gemiddeld zo’n 100 miljoen euro per jaar om in alles wat met kerst te maken heeft. Daarvan wordt een groot deel uitgegeven in de tuincentra. Ook tijdens de pandemie werd er veel geld, tijd en moeite gestoken in het gezellig aankleden van het huis. De branche hoopt dat mensen er nu toch ook voor kiezen hun huis gezellig te maken. Of dat met een volledig nieuwe kerst inboedel is of toch nog met de decoratie van vorig jaar, hangt af van het individu denkt de directeur van de brancheorganisatie. “Er zijn mensen die elk jaar alles anders willen, en ook mensen die alleen details aanpassen.” Van der Heide durft niet te zeggen wat het dit jaar wordt. “Het is voor iedereen een onzekere tijd.”

Bron | NU.nl, Milieu Centraal

Sanne van der LindenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden