Header Rinke NW Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Jeppe vindt de twee schattige omaatjes helemaal geweldig. Als ze in de tuin werken, rent hij joelend op ze af en bedelft ze onder kusjes en knuffels

Rinke twijfelt nog of het een goed idee is als Lenka en Yulia op Jeppe passen.

Vorige week: Rinke ontmoet een emotionele Charly op het terras. Zijn lievelingstante is overleden, maar Rinke weet niet goed hoe te reageren.

“Wat nou als Lenka en Yulia een dag in de week oppassen op Jeppe?” Sanne kijkt Rinke verwachtingsvol aan. De twee Oekraïense vrouwen die sinds een tijdje in de Stolp wonen zouden een sleutelrol kunnen spelen in het opvangprobleem van Jeppe. Het is aan huis, ze hebben alle tijd en volgens Sanne zien ze het helemaal zitten. Sanne is enthousiast. Ook Jeppe vindt de twee schattige omaatjes helemaal geweldig. Als ze in de tuin werken, rent hij joelend op ze af. En bedelft ze onder kusjes en knuffels. Ook al spreken ze elkaars taal niet, ze hebben de grootste pret. En ze lijken elkaar te begrijpen.

Vergeet iedereen het taalprobleem?

“Laat mij hier even over nadenken… ik weet het nog niet zo goed,” antwoordt Rinke. Ergens voelt het te gemakkelijk. Alsof er achter haar rug om al afspraken zijn gemaakt. Dit is te toevallig. Maar vergeet iedereen dat er een taalprobleem is? En wat dacht je van opvoedkundige vraagstukken… voor hetzelfde geld vinden Lenka en Yulia het heel normaal om een kind een corrigerende tik te geven. Of hem friet te geven als lunch. Ze heeft zich totaal niet verdiept in de Oekraïense cultuur, dat wil ze eerst doen. Maar hoe?

Sanne ziet de twijfels van Rinke. “Laten we het eerst onder begeleiding doen. Dat ik er de eerste paar keren gewoon bij ben. En dan bouwen we mijn aanwezigheid langzaam af. Lenka leert al Nederlandse woordjes. En het is nou niet dat ze met een peuter diepgravende gesprekken voeren. Sterker nog: ik denk dat Jeppe die twee ook kan helpen om meer te aarden in Nederland. Nu hebben ze een doel. En bovendien, een inkomen. Want uiteraard gaat Jaap ze betalen. Ik zie alleen maar voordelen lieverd, denk er nog maar een nachtje over na.”

Treurige melodie

Die avond zit Rinke na het eten nog even in de tuin. Jeppe dartelt over het grasveld in het avondzonnetje. Yulia komt bij haar zitten en biedt haar een stuk zelfgemaakte taart aan. “Home,” zegt de oude dame met een zucht en ze staart naar de horizon. Rinke legt haar hand op de arm en zacht begint Yulia te zingen. In een taal die Rinke niet verstaat, maar ze begrijpt door de treurige melodie precies wat de oude vrouw bedoelt.

Jeppe komt op het geluid af en staat ademloos te kijken naar Yulia. Dan pakt hij haar hand vast. Hij lacht naar haar, zij lacht naar hem. En Rinke weet dat het wel goed zit tussen die twee. Ze appt Sanne: “Ik denk dat het een topidee is…”

Volgende week: Rinke weet niet goed welke houding te ze moet aannemen op de uitvaart van Charly's tante.

Annemarie van LooijRedactie
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden