Je kat twee maanden binnen houden? Waarom de Vogelbescherming deze oproep doet Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Je kat twee maanden binnen houden? Waarom de Vogelbescherming deze oproep doet

Heb je een kat die buiten rondloopt, dan krijg je waarschijnlijk regelmatig te maken met ongewenste verrassingen die het beestje mee naar binnen neemt. Of dat nou een dode muis of een vogel is..

Voor de laatste groep doet de Vogelbescherming nu een oproep.

Waarom de Vogelbescherming wil dat je je kat twee maanden binnenhoudt

De Vogelbescherming en het Staatsbosbeheer maken van een actie van de Bond van Friese Vogelwachten (BFVW) iets landelijks: samen hopen de drie organisaties dat er dit jaar minder vogeltjes worden doodgebeten door katten. Vooral in de broedperiode, die van half april tot half juni loopt en dus nu van start gaat, worden er ontzettend veel vogels doodgebeten door katten. Vooral weidevogels hebben het zwaar te verduren. In totaal worden er jaarlijks ruim 18 miljoen (!) vogels doodgebeten. Met de slogan ‘Kuikens in het land, poes in de mand’ hopen de organisaties dit aantal drastisch te verminderen.

Kwetsbaar

Marc Scheurkogel van de Vogelbescherming legt aan RTL Nieuws uit hoe het kan dat de vogels zo kwetsbaar zijn: “Ze maken hun nestjes op de grond. Dat maakt ze extra kwetsbaar. Ze hebben grasland nodig dat rijk is aan kruiden, en dat soort land is er steeds minder. Omdat er steeds minder plekken zijn, zitten ze steeds geconcentreerder bij elkaar. En dus zijn ze kwetsbaar.”

Wil je je kat echt geen twee maanden binnenhouden? Laat ‘m dan in elk geval ‘s nachts thuis, roept de Vogelbescherming op. Omdat de vogels dan in hun nestje op de grond slapen, gaan de katten in het donker het vaakst op hun prooi af. Door je kat in de nachturen binnenshuis te houden, zal de populatie vogelsoorten minder snel dalen.

Bron | RTL Nieuws

RedactieGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden