Margriet logo
MT22 M22 finaciele panel Beeld redactie
Beeld redactie

PREMIUM

‘Ik ben aangewezen als executeur van een testament. Wat houdt dat in?’

Om de week beantwoorden de experts van ons financieel panel een vraag. Deze week doet advocaat Sieta Autar-Matawlie dat.

Advocaat Sieta Autar-Matawlie:

“De executeur is verantwoordelijk voor het afhandelen van de nalatenschap. Wat je moet doen en wat je bevoegdheden zijn, is afhankelijk van wat er is vastgelegd in het testament. Zo kan degene die het testament opstelt zeggen: ik wil dat de executeur alleen mijn begrafenis regelt. Dan ben je als executeur dus alleen daar verantwoordelijk voor. Je kunt ook meer taken krijgen, zoals het beheren van de nalatenschap. Dit houdt in dat je ook verantwoordelijk kunt zijn voor het betalen van eventuele schulden die er zijn of het verdelen van het overgebleven saldo onder de erfgenamen. Tot slot kun je als executeur ook nog een beschikkende functie hebben: in dit geval mag je ook goederen verkopen. Niet alleen om schulden te voldoen, maar, als dat in het testament vastgelegd is, ook om de nalatenschap klaar te maken voor de verdeling.”

Erfbelasting

“Als executeur ben je ook hoofdelijk verantwoordelijk voor de aangifte en de voldoening van de erfbelasting. Ik adviseer altijd om hiervoor een expert in te schakelen, omdat een kleine fout al vervelende gevolgen kan hebben. Daarbij adviseer ik om het bedrag te reserveren dat waarschijnlijk gaat worden geheven, zodat je als de aangifte komt, die kunt betalen namens de erfgenamen.

Als je benoemd bent tot executeur, kun je deze taak weigeren. Als je nee zegt, wordt in het testament gekeken of er een opvolgende executeur is benoemd. Als het testament bepaalt dat de rechter in dat geval een executeur mag benoemen, kan deze van die mogelijkheid gebruikmaken. Anders wordt gekeken naar de wet en zijn alle erfgenamen tezamen verantwoordelijk voor de afwikkeling van de nalatenschap. Ik adviseer altijd aan mensen die een executeur benoemen, om diegene hiervan op de hoogte te brengen. Zo komt de executeur niet voor verrassingen te staan en kun je delen wat je van hem of haar verwacht.”

2x dit wil je weten over het executeurschap:

 1. Er kunnen meerdere executeurs benoemd zijn in een testament. Zij kunnen ieder verantwoordelijk zijn voor een ander onderdeel, zoals de begrafenis of de digitale nalatenschap.
 2. In de wet staat dat de vergoeding voor executeurs één procent van het saldo van de zuivere nalatenschap is, tenzij anders wordt vastgelegd. Kosten die je als executeur maakt, kun je declareren uit de nalatenschap. Bewaar facturen dan wel goed.

Het financieel panel:

 • De advocaat
  Sieta Autar-Matawlie is erfrechtdvocaat en estate planner en werkt bij GMW advocaten in Den Haag.
 • De notaris
  Lucienne van der Geld is directeur van het Landelijke Netwerk Notarissen en docent notarieel recht. Daarnaast werkt ze geregeld op een notaris­kantoor.
 • De financieel adviseur
  Linda van de Ven werkt als onafhankelijk financieel adviseur en echtscheidings­adviseur bij Financieel Advies Van De Ven.

Heb je zelf een financiële vraag voor ons panel? Mail deze naar financieelpanel@margriet.nl of stel je vraag hier.

Dit artikel komt uit het Digitale Magazine van Margriet. Benieuwd wat er nog meer in staat? Klik hier.

Nynke Kooyredactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden