null Beeld

IC-voorzitter Diederik Gommers: tweede coronagolf mogelijk al in september

Paniek zaaien wil Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, zeker niet, maar hij waarschuwt wél dat de kans groot is dat de tweede coronagolf al in september komt. Als de besmettingen zo doorgaan, verwacht hij niet dat het nog lang duurt voor de ziekenhuizen weer vol liggen.

Dat vertelde hij woensdag in de talkshow Op1. "We hadden dat in januari volgend jaar verwacht, maar als dit doorzet dan komt dat eerder."

Niet klaar voor tweede coronagolf

Gommers benadrukt dat het nog niet zeker is en dat hij niet meteen voor paniek wil zorgen. “Maar als het zo doorgaat dan gaat het gewoon weer fout”, zei hij vervolgens. En de intensive care-afdelingen én zorgmedewerkers zijn daar volgens de voorzitter nog niet klaar voor. Er wordt hard gewerkt aan een uitbreiding van de capaciteit van Nederlandse intensive care-afdelingen, alleen is die uitbreiding niet mogelijk voor september. Nu zijn er 1150 IC-plekken in Nederland; volgens de nieuwe plannen moeten dit er 1700 worden. “Op papier moeten het er zelfs 2400 kunnen worden in geval van crisis,” vertelt Gommers.

Lees ook:

Het draaiboek bij een tweede coronagolf: wie krijgt bij tekort een IC-bed?

Ziekenhuisopnames

De tweede coronagolf werd eigenlijk pas in januari van volgend jaar verwacht, maar lijkt nu dus eerder te komen. In de afgelopen twee weken steeg het aantal ziekenhuisopnames van tachtig naar 150. Ook Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijke Netwerk Acute Zorg, noemt dat zorgelijk. “Hoewel dit nú redelijk beperkt lijkt, is de verwachting dat het aantal ziekenhuisopnames de komende week tot tien dagen stijgt naar tweehonderd tot driehonderd,” zei Kuipers in De Telegraaf. Hij blikt daarbij terug op hoe het tijdens de eerste golf ging: op 27 februari lag de eerste coronapatiënt in het ziekenhuis, eind maart waren dat er meer dan duizend.

Maatregelen opvolgen

Gommers roept mensen dan ook op om zich aan de coronamaatregelen van het RIVM te houden, om de kans op een tweede coronagolf in september te minimaliseren. "Laten we hopen dat het goedkomt", zei Gommers. "We willen niet het hele land opnieuw platleggen. Als dat wel moet, dan kunnen we niet de politiek of jongeren de schuld geven, dan hebben we dat allemaal gedaan."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS, Telegraaf, Op1

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden