Hulplijn eenzame ouderen stopt Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hulplijn voor eenzame ouderen stopt: ‘De belletjes hadden veel impact op mijn leven’

Vele ouderen kampen met eenzaamheid. Ze zijn veel alleen thuis, hebben weinig echt sociaal contact en komen vaak nog nauwelijks buiten. De speciale Zilverlijn voor eenzame ouderen van het Ouderenfonds bood uitkomst, maar hier komt een eind aan.

Met 1 maart trekt het Ouderenfonds de stekker namelijk uit de telefoonlijn.

Telefoontje tegen eenzaamheid

Een klein moment van contact kan al veel verschil maken. In een week waarin sommige ouderen nauwelijks menselijk contact hebben, kan een kort telefoongesprek eenzame gevoelens aanzienlijk verminderen. In de strijd tegen eenzaamheid bood het Ouderenfonds jarenlang een hulplijn aan, waar ouderen naartoe konden bellen voor een hoognodig sociaal momentje of een luisterend oor.

Richten op preventie

Het Ouderenfonds stopt omdat het zich meer gaat richten op preventie van eenzaamheid. In een reactie aan Hart van Nederland laat het fonds weten zich ze willen gaan focussen op lokale netwerken. “Daar is meer en beter overzicht. Daar zien wij toekomst in.”

Groot gemis

Dat De Zilverlijn plots wegvalt, valt de 72-jarige Leen Molijn zwaar. Ze vertelt aan Hart van Nederland dat ze een luisterend ook namelijk erg mis. “Die belletjes hebben een enorme impact op mijn leven gehad. Ik ga het enorm missen. Ik val in een gat.”

“Heel erg jammer”

De hulplijn werd gerund door vrijwilligers, en ook hen valt het nieuws zwaar. “Voor de oudjes is het heel vervelend”, vertelt vrijwilliger Kees Kopper aan de nieuwswebsite. “Zij zijn 80 of 90 jaar en zijn al blij met één telefoontje in de week. Dit was juist zo uniek, en dan gaan ze er zomaar mee stoppen. Heel erg jammer.”

Bron | Lindanieuws, Hart van Nederland

Anne-Flore MullerGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden