Preferred gender pronoun or a personal gender pronoun (PGP) is one of the third-person pronouns that an individual prefers that others use in order to identify that person's gender. Conceptual image for identity, LGBTQ, LGBTQI Rights. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hen/hun en die/diens; daarom ga je genderneutrale voornaamwoorden vaker zien

Je hebt het misschien weleens gezien in nieuwsberichten of verhalen: geen zij en haar, maar hen en hun , terwijl het over één persoon gaat. Sinds 2016 heeft het Nederlands genderneutrale voornaamwoorden in de taal opgenomen. Erg fijn voor mensen die niet als man of vrouw aangesproken willen worden en zichzelf niet gedwongen in een hokje willen laten plaatsen. Vooral als je zelf ook een kind of kleinkind hebt dat hiermee worstelt, is het goed om hen te begrijpen.

We vertellen je waarom je steeds meer genderneutrale voornaamwoorden gaat zien.

Wat is genderneutraal?

Iemand die genderneutraal of non-binair is, voelt zich vanbinnen geen man óf vrouw. Diegene plaatst zichzelf niet in een zogeheten ‘hokje’ en wil aangesproken worden met onzijdige persoonlijke voornaamwoorden, zoals hen/hun of die/diens. In het begin misschien even wennen om toe te passen en te begrijpen, maar in Nederland identificeert 3,9 procent zich niet met het geslacht dat is geregistreerd bij de geboorte. Eén van de hogere scores, want de meeste landen zijn met deze acceptatie nog lang niet zo ver.

Belangrijk om te begrijpen

Doordat er steeds meer aandacht is voor dit onderwerp, durven meer Nederlanders ervoor uit te komen dat ze non-binair zijn. Zo delen meer non-binaire personen hun verhaal in de media, en kom je vaker ‘hen’ of ‘hun’ tegen in artikelen en lees je hoe je iemands voornaamwoorden moet gebruiken.

Genderneutrale beroemdheden

Nog een reden waarom je hier meer verhalen over leest, is dat beroemdheden hier aandacht aan geven. Vorig jaar kwamen bijvoorbeeld celebs als Sam Smith en Demi Lovato uit als non-binair. Ook introduceerde Jennifer Lopez haar kind afgelopen donderdag als genderneutraal tijdens een optreden en leerde het publiek de nieuwe voornaamwoorden. De zangeres sprak over Emme als ‘they’ en ‘them’. Doordat deze invloedrijke mensen het genderneutrale vertolken onder hun fans, geven zij hier het goede voorbeeld. Zo ook de Nederlandse Raven van Dorst, die recentelijk diens naam liet veranderen. Tegen AD zei Dorst: “Het draait niet alleen om taal, maar om maatschappelijk opgelegde genderrollen die persoonlijke groei en gelijkwaardigheid belemmeren”.

Zo spreek je iemand goed aan

Om te willen weten hoe je naar iemand moet verwijzen, is het zeker niet raar om het gewoon te vragen aan de persoon in kwestie. Mensen die non-binair zijn vinden het juist prettig wanneer je vraagt naar hun genderidentiteit. Je laat hierbij zien dat je die persoon respecteert en het belangrijk vindt om diegene op de goede manier aan te spreken.

Bron | AD, GVA, BNN VARA, Radar

Roos ParlevlietGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden