Haringseizoen weer geopend: bekijk hier heerlijke recepten met haring

Eerste vaatje Hollandse Nieuwe haring geveild.

Deel dit artikel:

Het eerste haringvaatje is vandaag onder de veilinghamer gegaan. Dat betekent dat het haringseizoen weer is geopend. De opbrengst van de veiling gaat dit jaar naar Make-A-Wish Nederland. Deze stichting vervult wensen van ernstig zieke kinderen.

De veiling is onderdeel van de jubilerende Vlaggetjesdag. Vlaggetjesdag werd in 1947 in het leven geroepen om de verkoop van haring te stimuleren. Op die dag werden vissersschepen met vlaggetjes versierd. Nu is de komst van de Hollandse Nieuwe (de eerste, jonge haring van het seizoen die geschikt is voor consumptie, red.) de reden om het Scheveningse havengebied en de daar nog liggende schepen te versieren. Tegenwoordig komen er jaarlijks zo’n tweehonderdduizend mensen op af.

Duurzaam gevangen

Interessant is dat alle Hollandse Nieuwe duurzaam worden gevangen, met zorg voor de visstand en het ecosysteem. Zo meldt het Marine Stewardship Council (MSC), een internationale non-profitorganisatie. “Het MSC-keurmerk staat voor een duurzame visstand: er wordt niet te veel gevist zodat het haringbestand goed op peil blijft. Ook heeft de haringvangst minimale effecten op het omringende zeeleven en is er nagenoeg geen bijvangst. Daarnaast wordt de visserij effectief en verantwoord beheerd. Afspraken worden nageleefd en er wordt goed samengewerkt (Nederlandse en Schotse visserijen werken voor het eerst samen voor het MSC-certificaat, red.). Zo blijft er genoeg haring over voor toekomstige vangst. Samen geven we zo de haring én de Hollandse Nieuwe door aan de volgende generatie,” zo laat het MSC weten.

Recepten

De Hollandse Nieuwe kun je verwerken in allerlei gerechten. Bekijk hieronder twee heerlijke recepten.

Haringrolletjes

Dit recept is van culinair redacteur Colette Beyne.

Ingrediënten haringrolletjes met biet, tomaat, waterkers en mierikswortelmayonaise (8 stuks)

– 4 haringen, staart verwijderd zodat 8 filets ontstaan
– 1 gekookte biet, in luciferdunne reepjes
– 2 tomaten, zaad verwijderd, in zeer dunne reepjes
– 2 zongedroogde tomaten op olie, in zeer dunne reepjes + 1 el olie ervan
– versgemalen peper, zout
– 30 g waterkers, worteleindjes verwijderd

Voor de mierikswortelmayonaise

– 1 tl mosterd
– ½-1 el mierikswortelpuree (potje)
– 4 el crème fraîche
– 4 el mayonaise
– mespunt suiker

Bereiding

– Leg de haringen naast elkaar met de binnenzijde naar boven.
– Hussel de biet- en de tomaatreepjes om met de tomatenolie en maak op smaak met peper en zout.
– Klop de ingrediënten voor de mierikswortelmayonaise door elkaar. Leg een pluk waterkers op elke haringfilet en schep er een flinke lepel salade op, op zo’n manier dat de reepjes haaks op de filets liggen.
– Leg er nog wat waterkers op en rol de filets op. Zet vast met een prikkertje en serveer de mayonaise erbij.

Haringtartaar met appel (borrelhap)

Dit recept is afkomstig van VrouwOnline.

Ingrediënten voor haringtartaar met appel voor 4 personen. Bereidingstijd is 20 min. (ca. 320 kcal p.p.)

– 4 haringen
– 2 el zure room
– 1 kleine rode ui, fijngesnipperd
– 1 kleine zoetzure appel, in blokjes van 2 mm
– 1 el dille, fijngesneden

Snijd de haringen in kleine blokjes. Meng er de zure room door. Schep de ui en de appel door de haringtartaar. Breng op smaak met de dille en zout en peper. Schep de haringtartaar in 4 (wijn)glazen en garneer naar wens met een extra takje dille. Lekker met sneetjes stokbrood.

Bronnen | ANP, Marine Stewardship Council, Margriet en VrouwOnline
Foto | ANP

Ook leuk om te lezen

Ook leuk om te bekijken is onderstaande video waarin de medewerkers van de lunchroom Brownies & downieS in Zwolle een geheel eigen versie van het nummer ‘Shape of You’ van Ed Sheeran maakten. Muziekinstrumenten kwamen er bij deze cover niet aan te pas.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief