Margriet logo
null Beeld redactie
Beeld redactie

PREMIUM

Handige online tips, apps, nieuwtjes en gadgets

Deze keer: online shaming, een handige ticketapp en: een tablet speciaal voor senioren.

null Beeld

Tip
Na al die uitgestelde voorstellingen, concerten en festivals van het afgelopen jaar, is het niet vreemd dat je even kwijt bent welke tickets je ook alweer had. En vooral waar je ze terugvindt. Bewaar tickets, vouchers en reserveringen voortaan op één plek, in de ticketapp PassThru, wel zo handig.

null Beeld

Bij-zonder leuk

Elk jaar vindt in de lente de Nationale Bijentelling plaats, dit keer op zaterdag 23 en zondag 24 april. Wie wil meedoen, kiest dat weekend een droog moment uit en telt een halfuur lang alle bijen in de tuin of op het balkon. De resultaten geef je door via nationalebijentelling.nl, waarop je (onder ‘hulp nodig’) ook een telformulier én speciale bijengids vindt.

null Beeld

Jacqueline Kleijer is mediapedagoge en geeft gastlessen op scholen over online shaming.

  1. Wat is online shaming?
    “Het ongevraagd verspreiden van (naakt-)beelden op sociale media. Slachtoffers kunnen zich daar enorm voor schamen. Ik heb zelf lang gewerkt met slachtoffers van online shaming en seksueel geweld en weet uit ervaring dat de veroordelende reacties - het shamen door anderen - het ergste gevoel van schaamte veroorzaken.”
  2. Is er een oplossing?
    “Maak het in de opvoeding, thuis en op school, al vroeg (vanaf een jaar of zes) bespreekbaar. Leer kinderen over grenzen en wensen, dat je altijd eerst vraagt of iemand iets oké vindt. En houd online shaming, net als pesten of verliefd zijn, onderwerp van gesprek. Dit probleem heb je niet met één les getackeld.”
  3. Welk advies zou je (groot)ouders geven?
    “Creëer een veilige omgeving om erover te praten. Vertel kinderen niet ‘je mag nooit naaktfoto’s versturen’, dat kan ze belemmeren hun verhaal te doen als het wel gebeurt. Is je (klein)kind slachtoffer, geef dan steun en troost, voorkom dat je ze veroordeelt met ‘waarom’-vragen.”

Praat erover!

Mediapedagoge Jacqueline Kleijer: “Heb je zelf te maken met online shaming, dan kan het opluchten om erover te praten met iemand die je vertrouwt. Denk aan een vriendin, familielid of (anoniem) via een organisatie als slachtofferhulp (slachtofferhulp.nl).”

null Beeld

Lekker duidelijk

Grotere knoppen, duidelijkere iconen, een speciale helpdesk en vooraf geïnstalleerde apps om te mailen, whatsappen en internetten. De seniorentablet is er zó op ingericht, dat deze voor ouderen eenvoudig te bedienen is. Mocht je in nood verkeren, dan is er zelfs een SOS-knop, waarmee je direct contact legt met familie of je huisarts. seniorentablet.nl

Tara Beckredactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden