vrouw ziek Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Griep of toch het coronavirus? Zó herken je het verschil

Voordat ons land in het teken stond van het coronavirus, waren een loopneus, droge hoest en hoofdpijn de bekende symptomen van een verkoudheid of griep. En hoewel we nu eerder denken aan COVID-19, moeten we de griep óók niet vergeten. Die komt namelijk weer flink op! En dus stellen we onszelf bij klachten de vraag: heb ik de griep of het coronavirus?

En hoewel we dit kunnen achterhalen door een zelftest te doen of door een PCR test af te nemen bij de GGD, zijn er ook kleine verschillen waaraan je kunt merken of je te maken hebt met coronavirus of met een griep.

Griepepidemie of niet

De ziekteverschijnselen van een griep of corona zijn lastig te onderscheiden, maar feitelijk is er wel een groot verschil. COVID-19 wordt veroorzaakt door het coronavirus SARS-CoV-2, terwijl griep wordt veroorzaakt door een influenzavirus. En op dit moment lijkt het erop dat de griep na twee jaar weer de overhand neemt. Uit gegevens van Nivel, het RIVM en het Erasmus MC blijkt dat het aantal mensen met griep flink is toegenomen. Afgelopen week werd in ruim de helft van de neus- en keel monsters een influenzavirus gevonden.

Toch is het volgens het Nivel wel lastig om te zeggen of er sprake is van een griepepidemie. Aan RTL Nieuws legt het onderzoeksinstituut uit dat de klachten van griep lijken op die van het coronavirus. “Veel mensen met griepachtige klachten zullen naar een GGD-teststraat gaan of doen een zelftest. Er gaan daardoor minder mensen met luchtweginfecties naar de huisarts dan vorige jaren.”

Corona of griep

Hoewel het dus lastig is om onderscheid te maken, zijn er toch wel verschillen waaraan je kunt merken of je te maken hebt met het coronavirus of dat je toch een griep hebt. We zetten de symptomen van corona en de griep voor je op een rij. Natuurlijk is het slim om bij twijfel altijd te laten testen.

Symptomen van griep

Voel je je grieperig? Dan kun je te maken hebben met de volgende symptomen:

 • Vermoeidheid
 • Koorts
 • Hoofdpijn
 • Spierpijn
 • Keelpijn
 • Loopneus

Symptomen van het coronavirus

Denk je dat je te maken hebt met het coronavirus? Dan heb je waarschijnlijk dezelfde symptomen als hierboven genoemd, maar dan kunnen daar nog wel zwaardere klachten bij komen, namelijk:

 • Verlies van reuk- en smaakzin
 • Droge hoest
 • Ophoesten van slijm
 • Kortademigheid
 • Longklachten

Het is wel belangrijk om te weten dat de klachten voor zowel de griep als het coronavirus per persoon verschillend kunnen zijn. Dus ben je niet zeker van je zaak? Dan is het verstandig om een zelftest of PCR test af te nemen of je kunt langs de huisarts gaan om je klachten te bespreken.

Bron | RTL Nieuws, Goed.be

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden