Margriet logo
Row of medical vials and syringe. Glass bottles with a transparent potion on a light background Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gezondheidsraad adviseert extra boosterprik voor 60-plussers

De gezondheidsraad adviseert een tweede boostervaccinatie tegen het coronavirus beschikbaar te maken voor mensen van zestig jaar of ouder die er eentje willen hebben. Dat schrijft de raad vrijdag in een brief aan minister Ernst Kuipers.

Ook ziet het adviesorgaan geen noodzaak in de immuniteit van de gehele bevolking op peil te blijven houden.

Tweede boosterprik

De raad adviseert om mensen boven de zestig ‘uit voorzorg’ een tweede corona vaccin aan te bieden. Dit komt, omdat de de besmetting golf van de omikron variant van het coronavirus langer aanhoudt dan gedacht. Na verloop van tijd neemt de bescherming van een coronavaccinatie af. Zestigplussers lopen daarom ten opzichte van de jongeren een groter risico om met COVID-19 in het ziekenhuis te komen. Daarom wordt een tweede booster aangeraden voor zestigplussers die langer dan drie maanden geleden een vaccinatie hebben gehad of besmet zijn geweest met het coronavirus.

Eerder advies 70-plussers

De raad adviseerde eerder al om mensen boven de zeventig ‘uit voorzorg’ een tweede coronavaccin aan te bieden. Risicogroepen die ook in aanmerking kwamen, waren bewoners van verpleeghuizen en volwassenen met downsyndroom of een ernstige immuunstoornis. “Een deel van hen heeft de eerste booster zo’n drie maanden geleden gekregen, waardoor de bescherming inmiddels is afgenomen. Daardoor zou een toename in het aantal besmettingen toch tot ziekenhuisopnames kunnen leiden onder deze groepen, ondanks dat omikron mild is”, schreef de Gezondheidsraad toen in het advies.

Immuniteit gehele Nederlandse bevolking

De Gezondheidsraad vindt het niet nodig de immuniteit van de gehele Nederlandse bevolking op peil te houden met nieuwe boosterprikken. In plaats daarvan wil de raad een werkwijze waarbij specifieke doelgroepen snel een boosterprik kunnen krijgen als de situatie rondom het coronavirus daarom vraagt.

Bron | NU.nl

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden