Margriet logo
Verdrietige vrouw in een menigte. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gered door omstanders: zo kwamen deze lastiggevallen vrouw uit benarde situaties

Vrouwen worden helaas nog veel te vaak lastiggevallen en komen op straat, in de kroeg of op het werk in benarde situaties terecht. Dit kan voor vervelende ervaringen zorgen. Deze vrouwen daarentegen zagen ook de goede kant: een omstander schoot te hulp.

Het is niet altijd makkelijk om jezelf uit een akelilge situatie te redden, bijvoorbeeld als de ander veel sterker of groter is. Deze drie vrouwen kwamen in zo’n situatie terecht, maar werden gered door een omstander. Ze zagen dat mensen, ook als je ze niet kent, ingrijpen als ze zien dat je je in een moeilijke situatie begeeft.

Feestje met werkrelaties

Suzanne: “Na een feestje voor vrienden en relaties van het bedrijf waarvoor ik werkte, gingen we met een grote groep nog verder de stad in. We belandden in een bar, waar we heel wat aflachten. Door de drank sloeg die vrije sfeer en gemoedelijkheid na verloop van tijd om. Zelf was ik nog redelijk nuchter, vandaar dat ik het ook nog zo goed weet. Toen ik aan de bar stond te praten met een collega, zaten aan de andere kant twee mannen uit de grote groep die bij ons hoorden, die mij van top tot teen aan het bekijken waren. Ze probeerden mijn aandacht te trekken, wat in eerste instantie lukte, omdat ze vrij luid waren. Al snel merkte ik dat ze een kwade dronk hadden en nukkig werden. Het kwam erop neer dat ze probeerden om mij mee naar huis te krijgen, maar dat moest wel bij mij thuis, want een van hen had nog een vriendin.”

“Ik probeerde me er vanaf te maken, want ik was daar niet van gediend. Ik probeerde het redelijk netjes, het waren tenslotte werkrelaties, maar dat ging niet zo makkelijk. De sfeer sloeg toen helemaal om, ze werden boos, omdat ik ze afwees. Met zijn tweeën begonnen ze me te vernederen. Ik stond perplex. Op dat moment greep een andere collega in. Hij werd woest op de twee mannen. Hoe haalden ze het in hun hoofd om zulke taal tegen me uit te slaan? Hij zei dat ze echt veel te ver gingen met hun gedrag en dat het beter was dat ze naar huis zouden gaan. De twee bleven nukkig, maar hielden wel op. Ik was mijn collega enorm dankbaar, maar schaamde me ergens ook dat ik het niet zelf had kunnen oplossen. Er was blijkbaar een andere man voor nodig om dit gedrag in te dammen.”

Geholpen in het buitenland

Jidske: “Toen ik 23 was, ondertussen twintig jaar gelden, ben ik geholpen door een wildvreemde. Ik was op reis naar Guatemala. Midden in de nacht kwam ik aan in Guatemala-stad. Hier wachtte ik op een taxi die mij vervolgens naar mijn gastgezin zou brengen. Terwijl ik stond te wachten, werd ik lastiggevallen door lokale mannen. Een Duitse toerist, die op weg was naar Panama, heeft zich toen over mij ontfermd.”

“Later die reis ging het weer mis. Er was een Guatemalteekse jongen die een relatie met mij wilde, maar dat was niet wederzijds. Hij bleef mij lastigvallen. Mijn gastmoeder heeft zich toen over mij ontfermd. Ze ging zelfs met mij in het park zitten, zodat ik er niet alleen hoefde te zitten en het risico liep weer door hem lastig gevallen te worden.”

Belaagd op straat

Rayhana: “Het gebeurde na de zomervakantie, toen ik voor het eerst weer naar mijn werk ging. Onderweg moest ik het zebrapad oversteken. Terwijl ik dit deed, kruiste een mannelijke fietser mij in volle vaart, en dat terwijl ik voorrang had. Hij schreeuwde iets naar me, waar ik heel erg van schrok. Ik reageerde dan ook met: ‘doe even normaal’. Ik dacht dat hij door zou fietsen, maar dat gebeurde niet. Hij kwam achter me aan en zette me klem voor de deur van mijn werk. Het was een opgepompte en grote man, dus ik had het gevoel dat ik hier niets tegen kon beginnen. Ik voelde me heel bedreigd.”

“Uit het niets kwam een jonge jongen aan op de fiets. Hij kwam tussenbeide en begon vrijwel meteen te bemiddelen. Ik weet nog dat ik dat zo bijzonder vond. Blijkbaar voelde hij dat er iets niet in de haak was en voelde hij zich geroepen om te bemiddelen. Hij deed het ook zo goed, hij had er echt feeling voor. De andere man droop hierop langzaam af. De andere jongen bleef nog even bij mij staan tot de man echt verdwenen was en praatte met mij. Ik ben hem nog steeds heel erg dankbaar dat hij besloot tussenbeide te komen. Ik ging daarna door naar mijn werk, maar ben de hele dag nog van slag geweest.”

Hulp nodig na geweld of bedreiging thuis, door je partner of een naaste? Of ken je iemand bij wie dit speelt? Bel bij direct gevaar 112. Bel Veilig Thuis voor advies of hulp via 0800-2000 (gratis en kan anoniem) of chat op veiligthuis.nl.

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden