Dit wist je vast nog niet over Valentijnsdag

Deel dit artikel:

Over een paar dagen is het zover, dan is het Valentijnsdag. Maar liefst drie miljoen Nederlanders vieren deze speciale dag. En daarom zetten wij vijf feiten op een rij die jij waarschijnlijk nog niet wist over de dag van de liefde. 

Met die kennis ga jij grote indruk maken op je geliefde!

Het ontstaan van Valentijnsdag

Hoe Valentijnsdag precies is ontstaan, is niet zeker. Maar waarschijnlijk is het feest te danken aan bisschop Valentinus. De bisschop huwde in het geheim geliefden, ondanks dat de keizer het had verboden. Helaas kwam de keizer erachter en veroordeelde hij de bisschop tot de doodstraf. Valentinus werd op 14 februari onthoofd. Die dag werd later uitgeroepen als Dag van de Liefde.

Japan heeft twee Valentijnsdagen

In Japan vieren ze Valentijnsdag in twee delen. Op 14 februari geven de vrouwen cadeaus aan hun geliefde, vrienden en mannelijke collega’s. Een maand later, op 14 maart, geven mannen cadeaus aan hun geliefde of vriendin. Die dag wordt ook wel ‘Witte Dag’ genoemd. Geschenken die veel worden gegeven, zijn dan ook: witte chocolade, lingerie en sieraden.

Duitsland

In Duitsland wordt Valentijnsdag helemaal niet gevierd, daar wordt het gezien als een ongeluksdag. Dat komt doordat 14 februari de geboortedag is van Judas. Hij was, zoals bekend, de verrader van Jezus.

Huwelijksaanzoeken

Valentijnsdag is een van de populairste dagen om een huwelijksaanzoek te doen. Over de hele wereld worden er ongeveer tweehonderdduizend huwelijksaanzoeken gedaan op 14 februari. Andere dagen waarop veel huwelijksaanzoeken plaatsvinden, zijn: kerstavond, eerste kerstdag en nieuwjaarsdag.

Jongeren kopen meer cadeaus

Uit onderzoek blijkt dat jongeren tot 25 jaar de meeste cadeaus kopen voor hun geliefde. Ongeveer de helft van de jongeren doet mee aan Valentijnsdag. Vijfenvijftigplussres kopen de minste Valentijnscadeaus voor elkaar, maar één op de tien koppels doet eraan mee.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief. 

Bron: Mister Minit, Ja.be, Kruidvat
Beeld: iStock