PREMIUM
Eindelijk daling in gasprijzen. ‘Mensen willen gewoon weten waar ze aan toe zijn’
Na maanden van stijgende energieprijzen gaan de tarieven eindelijk omlaag. In één maand verlaagt Eneco de tarieven met maar liefst 6 procent en ook andere energieleveranciers volgen. Margriet sprak met Sinie Oskam, verantwoordelijk voor het aanbod van energieproducten bij gaslicht.com, om te weten wat we hiervan gaan merken.
Eneco is de eerste energieleverancier die zijn klanten blij maakt met de sterke daling van de gasprijs op de internationale markt. Sinds eind augustus is de prijs van gas op de Europese handelsbeurs, de TTF, ruim zestig procent goedkoper geworden, weet het AD. Vanaf 1 november gaan Eneco-klanten die een nieuw tarief krijgen 3,17 euro per kubieke meter gas en 0,79 cent per kWh elektriciteit betalen. Klanten die in oktober nieuwe tarieven kregen moesten zo’n 22 cent en 5 cent meer betalen. De nieuwe prijsverlaging geldt voor ongeveer één derde van het klantenbestand van Eneco.
Energieleveranciers
Ook andere energieleveranciers verlagen het variabele gastarief. Budget Energie doet dat van 2,72 euro per kubieke meter naar 2,61 euro. Twee andere grote energieaanbieders, Vattenfall en Essent, laten waarschijnlijk eind november weten wat hun nieuwe tarieven per 1 januari gaan zijn. “In een normale energiemarkt veranderen de variabele tarieven vaak elk halfjaar, dus op 1 januari en 1 juli. Na afgelopen zomer was er een enorme piek op de inkoopmarkt. Toen hebben veel leveranciers besloten om per 1 oktober een extra verhoging door te voeren,” zegt Sinie Oskam, verantwoordelijk voor het aanbod van energieproducten bij gaslicht.com.
“Daarentegen stellen Eneco en Budget Energie elke maand prijzen vast. Zij kopen korter van tevoren gas in, terwijl andere energieleveranciers dat verder van tevoren doen en dus pas in januari met nieuwe tarieven komen. Ik verwacht dat ze, als de markt zo blijft, op een gegeven moment het voorbeeld van Eneco kunnen volgen.”
Vaste contracten
Normaal gesproken sluit een groot deel van Nederland voor een aantal jaar een vast contract af . Maar tijdens de energiecrisis die vorig najaar losbarstte, werden er steeds minder vaste contracten aangeboden en momenteel gebeurt dat zelfs helemaal niet. “En dat terwijl mensen wel behoefte hebben aan zekerheid,” aldus Oskam. Het lijkt er op dat vaste contracten wel weer langzaam terugkomen. “Ik weet natuurlijk nog niet waar de leveranciers mee gaan komen, maar normaal gesproken zijn er gewoon vaste contracten voor huishoudens en ik hoop eigenlijk dat ook kleinverbruikers zoals MKB’ers daarvan kunnen profiteren, want die lopen natuurlijk ook tegen problemen aan.”
Gasvoorraden en aanvoer
De huidige Europese gasprijs ligt op het laagste niveau in vier maanden. Dat komt doordat de Europese gasvoorraden steeds beter zijn aangevuld, onder andere doordat er meer tanks met vloeibaar gemaakt aardgas (lng) Europa bereiken. Zo krijgen we meer gas uit Noorwegen, hebben we een nieuwe lng-terminal in de Groningse Eemshaven en opent Duitsland komend halfjaar nieuwe lng-terminals. Door de zachte temperaturen deze herfst zijn veel consumenten bovendien zuiniger met hun gebruik, waardoor de vraag daalt. “Het is nog niet echt koud en we hebben de aanvoer van verschillende gasbronnen enigszins op orde waardoor de schaarste lijkt te zijn opgevangen. Hierdoor stabiliseren de prijzen op de markt een beetje en dalen ze langzaam maar zeker.”
Eind juni, toen de inkoopprijs voor gas ongeveer op hetzelfde niveau was als nu, rekende Budget Energie ongeveer 30 cent minder. De prijs zal echter niet net zo snel zakken als dat hij is gestegen, want de gasvoorraden zitten nu nog vol met duur ingekocht gas, dat tegen hoge prijzen zal worden verkocht . Volgens Oskam hangt de gasprijs af van veel verschillende variabelen. “Wat doet het weer? Wat gebeurt er in Rusland? Blijft die lng-aanvoer constant? Als we nu een heel vroege vorstperiode krijgen, heeft dat consequenties voor ons gasverbruik en dus onze gasvoorraad. Ik ben heel blij dat de prijzen nu weer in een dalende lijn zitten en ik hoop dat dat blijft, maar het is koffiedik kijken.”