Deze documentaires wil jij zien op IDFA – én win kaarten (verlopen)

Deel dit artikel:

Ook te zien op IDFA: de documentaire Jane, over Jane Goodall en haar baanbrekende werk met chimpansees.

IDFA, het grootste documentairefestival ter wereld, bestaat dit jaar dertig jaar. Twaalf dagen lang worden in Amsterdam meer dan driehonderd nieuwe documentaires vertoond. De keus is weer groot en indrukwekkend: van de belevingswereld van kinderen op een kankerafdeling tot het verhaal van een gepassioneerde flamencodanseres en van een portret van de bekende primatologe Jane Goodall tot een film over de opvoeding van een dove zoon. Wij maakten een selectie van de mooiste documentaires.

Pilotenmasker

De documentaire Pilotenmasker van de Nederlandse journalist en documentairemaker Simonka de Jong volgt het ziekenhuisleven van een groep jonge kinderen met de diagnose kanker. We zien de kinderen van heel dichtbij tijdens hun verblijf en de behandelingen in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. De kinderen krijgen veel te verduren, van prikken en scans tot operaties en uitvallend haar. Vanuit het perspectief van de kinderen zien we hoe ze zich daarbij staande houden. Intieme shots worden afgewisseld met verrassende beelden die de vier- en vijfjarigen zelf hebben gedraaid: het plafond vanuit hun ziekenhuisbed, oranje voetstappen in de gang en de eindeloze reeks slangetjes waar ze aan vastzitten. Deze observerende documentaire houdt de gevoelens onderhuids, maar weet juist daardoor te raken.

Children of chance

In Children of chance bereidt de klas van juf Brigitte zich voor op het laatste jaar van de lagere school. De dorpsgemeenschap in het Belgische voormalige mijndorp Cheratte bestaat voornamelijk uit niet-westerse gastarbeiders en hun nakomelingen. Omdat de jonge wereldburgers binnenkort hun school in het hechte dorp gaan verlaten, spreekt Brigitte met hen over volwassen zaken als geloof, toekomstdromen en liefde. De Belgische filmregisseur Thierry Michel maakte de documentaire.

Children of Chance

Bekijk hieronder de trailer.

Antonio Lopez 1970: Sex, fashion & disco

Antonio Lopez 1970: Sex, fashion & disco gaat over Antonio Lopez (1943-1987), de meest invloedrijke mode-illustrator uit de seventies in Parijs en New York en zijn kleurrijke, soms scandaleuze leven. De Amerikaanse filmmaker, curator en kunsthistoricus James Crump maakte de docu.

Antonio Lopez

Bekijk hieronder de trailer.

Jane

Met behulp van niet eerder getoonde beelden vertelt Jane het verhaal van Jane Goodalls vroege verkenningen, gericht op haar baanbrekende veldwerk in Tanzania, haar relatie met cameraman en echtgenoot Hugo van Lawick, en de chimpansees die ze bestudeerde. De Amerikaanse producent en regisseur Brett Morgen is de maker van Jane. Bekijk hieronder de trailer.

Deaf child

In Deaf child maken we kennis met Tobias, hij was een jaar oud toen zijn ouders werden geconfronteerd met de diagnose dat hij doof is geboren. De automatische reactie op dit nieuws was het bijstellen van de verwachtingen: een doof kind zou immers per definitie veroordeeld zijn tot een geïsoleerd en kansarm bestaan. Nu is Tobias een jongvolwassen man en kijkt vader Alex de Ronde, de Nederlandse maker van de documentaire, met behulp van jeugdfoto’s, homevideo’s en openhartige gesprekken met Tobias en diens broer Joachim terug op het leven van zijn dove kind en de keuzes die hij als vader heeft gemaakt – de moeder van de jongens overleed jong. Tobias blijkt ondanks de nodige tegenslag in zijn kindertijd te zijn uitgegroeid tot een charismatische jongeman met gevoel voor humor en een heldere kijk op de dovenwereld. Hij werkte als docent gebarentaal, studeert momenteel aan de dovenuniversiteit Gallaudet in de Verenigde Staten en heeft een relatie. De vader en zijn twee zonen vormen een hecht gezin waarin respect en openheid sleutelwoorden zijn, en waarin één van de drie toevallig doof is.

Garden of Life

Garden of Life is een liefdevol portret van de 82-jarige schoonvader van de Nederlandse filmmaker Marco Niemeijer, die sinds hij de diagnose alzheimer kreeg, vlucht naar de oase van zijn achtertuin. Daar lijken eindigheid en menselijke problemen ver weg en zorgen de planten en bomen voor rust. Een jaar lang wordt hij er gefilmd.

Impulso

In Impulso verkent de Spaanse flamencodanseres Rocío Molina op spectaculaire wijze de grenzen van dans en beeldende kunst met avantgardistische choreografieën. Ze treedt wereldwijd op met haar impulsos: deels geïmproviseerde performances op bijzondere plekken, zoals musea voor moderne kunst. In dit biografische portret volgt de camera haar gedurende de maanden van voorbereiding van een nieuwe show in het Parijse danstheater Chaillot. Opnamen van repetities en optredens worden afgewisseld met interviewfragmenten met familie, vrienden, collega’s en begeleidende muzikanten. Zo vertelt haar moeder hoe Rocío als klein, gedrongen meisje in een roze balletpakje tussen de stijlvolle, uitsluitend in zwart gehulde flamencodanseressen van Madrid terechtkwam, waar ze zich snel een weg naar de top danste. Molina wil de flamenco een hedendaagse lading geven: voor haar geen klassieke, waaierende stippenjurk, maar een stoer stierenvechterskostuum, of een jurk van plastic folie waarin ze als een levensgroot insect over de vloer stampt en zwiert. De creativiteit en aanstekelijke energie van haar optredens typeren de krachtige danseres, die op eigenzinnige wijze de oerkracht van de flamenco verbeeldt. De Fransman Emilio Belmonte maakte de documentaire.

Impulso

Lots of kids, a monkey and a castle

De kwieke, oude Spaanse Julia zag al haar kinderdromen in vervulling gaan: ze kreeg veel kinderen, een aap en een kasteel. Maar door de economische crisis moet ze dat kasteel nu verlaten. Ergens tussen de stapels parafernalia huizen de wervels van Julia’s grootmoeder, die tijdens de burgeroorlog werd vermoord. De Spaanse acteur, schrijver en regisseur Gustavo Salmerón maakte de documentaire Lots of kids, a Monkey and a Castle.

Lots of kids, a monkey and a castle

Bekijk hieronder de trailer.

Kaarten winnen

Benieuwd geworden naar bovenstaande documentaires? Wij geven vijf keer twee kaarten weg voor IFDA, International Documentary Filmfestival Amsterdam. Vul snel onderstaand winformulier in.

Foto’s | IDFA

Lees ook

Bekijk ook

Schrijfster Esther Verhoef komt naar Margriet Winter Fair. Bekijk hieronder wat vriendinnen Ingrid en Liezet graag aan Esther zouden willen vragen. De schrijfster, van wie afgelopen juni het boek Nazomer verscheen, is van 21 tot en met 23 november aanwezig op de fair.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.