Margriet logo
The Voice of Holland BOOS Beeld ANP /  ANP Kippa
Beeld ANP / ANP Kippa

Dit weten we over situatie rondom The Voice of Holland na uitzending BOOS

Zaterdag sloeg het nieuws als een bom in bij veel mensen: RTL stopt met het uitzenden van The Voice of Holland, na berichten over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat gedrag zou aan het licht gebracht zijn door BOOS, een YouTube-programma van BNNVARA met Tim Hofman. Donderdag verscheen die aflevering die meer duidelijkheid biedt. Wat is er tot nu toe bekend over de misstanden bij The Voice en hoe ziet de aflevering van BOOS eruit?

We praten je bij.

Wat is er aan de hand bij The Voice?

Zaterdag liet RTL in een persbericht weten dat het seizoen van The Voice of Holland, dat twee weken eerder van start ging, stopgezet wordt in verband met beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Hierbij zouden verschillende mensen betrokken zijn.

The Voice-bandleider Jeroen Rietbergen bekende kort daarna “contact van seksuele aard” te hebben gehad met vrouwen die deelnamen aan het programma, waarna hij opstapte. Rietbergen had een relatie met Linda de Mol, die maandag ook met een statement kwam. Daarin schrijft ze dat ze inmiddels uit elkaar zijn. Donderdag kwam ze met een nieuwe post, op ‘haar’ website Linda.nl. “Mijn hart huilt voor alle vrouwen die leed is aangedaan, het is niet te doen. Jullie wens ik heel, heel veel sterkte. Ik ben nog steeds in shock, verbijsterd, woedend, intens verdrietig. Mijn hoofd is één grote puinhoop van gedachten en gevoelens.” Ook geeft ze aan dat ze, zodra ze weer ‘een heel klein beetje op de been is’ eerlijk en open vertellen over de situatie.

Maar niet alleen Rietbergen was betrokken: ondertussen zijn er ook meerdere aangiftes gedaan tegen Ali B, een van de coaches van de talentenjacht. De rapper ontkent tot nu toe alle beschuldigingen. Via Instagram liet hij weten “honderd procent overtuigd te zijn” van zijn onschuld. “Het gaat om een beschuldiging van iets dat lang geleden zou zijn gebeurd, maar daar is niets van waar.”

Wat hebben we gezien in BOOS?

Donderdag kwam de uitzending van BOOS, die deze situatie aan het licht bracht, online. De makers van de YouTube-serie van BNNVara, gepresenteerd door Tim Hofman, begonnen hun onderzoek naar de misstanden bij The Voice in het voorjaar van 2021. Toen werd werd het programma benaderd door twee vrouwen die te maken hebben gehad met een zware vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag van één van de coaches van The Voice. Kort daarna kreeg het programma twee serieuze tips binnen over oud- coach Marco Borsato, waaronder over deelnemers van The Voice Kids. Op basis daarvan deed Hofman een oproep, of meer deelnemers van talentenjachten verhalen hadden die ze wilden delen, waarbij velen naar voren kwamen. In de aflevering van BOOS over The Voice, die meer dan een uur duurt, komen tientallen van deze personen aan het woord.

Dit wordt er gezegd over Jeroen Rietbergen

Als eerst wordt in de aflevering van BOOS aandacht besteed aan Jeroen Rietbergen, de bandleider van The Voice en zoals eerder beschreven: hij geeft aan zich in de situatie te herkennen. Een aantal vrouwen vertelt anoniem over de berichten die Rietbergen naar hen stuurde. “Het is eerst heel gezellig en je voelt je gezien”, vertelt één van de vrouwen. “Maar later krijg je berichten waarin hij vraagt om samen een hotelkamer te boeken.”

In totaal hebben negentien mensen zich gemeld met klachten over Jeroen Rietbergen. Dit gaat om kandidaten, medewerkers en ex-medewerkers van The Voice, allemaal jonge vrouwen. De verhalen van deze slachtoffers lijken op elkaar: volgens hen maakt Rietbergen continu seksueel getinte opmerkingen op de werkvloer en hij stuurde ongewenst seksueel getinte berichten en zelfs dickpics. En omdat hij een machtspositie had binnen het televisieprogramma, durfden velen hier niets tegen te doen. Ook ingewijden van The Voice bleken het te weten: ze zeggen dat “iedereen er wel van wist”, maar dat de programmaleiding het “zag als grapje” of er werd gezegd dat “Jeroen Rietbergen nou eenmaal zo is.”

Meerdere aangiftes tegen Ali B

Al voor de uitzending bleek dat meerdere vrouwen aangifte hebben gedaan tegen Ali B, een van de coaches van The Voice. Een van de aangiftes tegen de rapper, blijkt te zijn vanwege verkrachting. Acht jaar geleden, toen ze 18 was, zou de jonge vrouw verkracht zijn door Ali B. “Ik was helemaal verstijfd en toen heeft hij seks met me gehad”, zo vertelt de vrouw in kwestie. Dat ze niet eerder aangifte gedaan heeft, komt omdat ze zich enorm schuldig voelde. “Ik dacht: ik heb het laten gebeuren.” Wanneer presentator Tim Hofman vraagt waarom ze na zoveel jaar aangifte doet antwoordt ze: “Ik wist dat er meer meisjes waren. Dat heeft hij mij verteld, maar ik heb ze nooit gevonden. En om in je eentje tegen iemand die zoveel geld en macht heeft aangifte te doen en verder geen bewijs te hebben, dat is een hele grote stap. Dat ga je niet zomaar doen.”

Verschillende andere vrouwen vertellen anoniem over seksueel grensoverschrijdend gedrag van Ali B, in de uitzending. Een van hen, een oud-kandidate van The Voice, zegt bijvoorbeeld het volgende: “Na een rondleiding in zijn studio ging hij naast me zitten, en begon hij mij opeens te zoenen. Op dat moment voelde ik mij in zo’n positie, dat hij zo machtig was, dat ik dacht: ‘wat hij wil, dat moet er nu gebeuren’. Dus liet ik het over mij heen komen, wat hij van plan was met mij. Toen heeft hij seks met mij gehad.” In een reactie tegen BOOS zegt hij: “Dit is kwaadsprekerij zonder dat mij duidelijk is waartegen ik mij moet verdedigen.” Ali B ontkent alle aantijgingen en zegt mee te werken aan het onderzoek.

Meldingen over regisseur van The Voice

Een ex-kandidate geeft aan het grensoverschrijdende gedrag van Ali B vertelt te hebben aan een regisseur van The Voice of Holland, maar die leek er niet van te schrikken. Sterker nog: ze kreeg het idee dat deze meer, vergelijkbare verhalen gehoord had. Zelf ontkent hij ooit geweten te hebben van deze situatie. Maar: er zijn vijftien meldingen binnengekomen bij boos over deze regisseur. Hij zou opmerkingen van seksuele aard maken en ongewenst handtastelijk zijn geweest op de werkvloer. Een oud-medewerker van The Voice vertelt: “Er zijn enorm veel vrouwen die hier last van hebben. Kandidaten, muzikanten, danseressen, bezoekers… Het gaat van seksuele opmerkingen tot daadwerkelijke avances. Vragen om seks, aanraken, zoenen, intimideren.”

John de Mol over zwager Jeroen Rietbergen

Opvallend is dat Tim Hofman in de aflevering ook in gesprek gaat met John de Mol. Hij zegt in 2019 op de hoogte gesteld te zijn van de gebeurtenissen, toen hem het verhaal over Jeroen Rietbergen - zwager van De Mol - verteld werd. “Ik was even sprakeloos en daarna werd ik echt razend. Ik heb direct Jeroen gebeld en zei: ‘Laat alles uit je handen vallen en kom naar mijn kantoor’. Ik heb hem alle hoeken van de kamer laten zien en moest me zelfs twee keer inhouden om hem niet plat op zijn bek te slaan. Ik was ziedend. Ik heb verteld: ‘Als je dit nog één keer doet, dan zal ik je met kop en kont beetpakken en eruit gooien’.”

Naar eigen zeggen wist De Mol niet dat het om meerdere vrouwen ging en omdat hij nooit eerder een klacht gekregen had, vond hij dat Rietbergen een tweede kans moest krijgen.Omdat hij dacht dat het om één kandidaat ging, heeft hij geen onderzoek laten instellen. “Wij hebben bij dat slachtoffer gecontroleerd of het daarna nog gebeurd is. Daarna zijn we er wel op gaan letten en heb ik niks meer gehoord en hoop ik maar dat er niks meer is gebeurd”, zegt John de Mol. Hofman vervolgens: “Dat is dus wel zo.”

‘Ik heb er nooit over nagedacht dat dit kon gebeuren’

De Mol zegt in shock te zijn van het gedrag van de coaches van The Voice of Holland. “Ik heb nooit in mijn hoofd gehad dat ik coaches moest waarschuwen dat ze geen seksueel overschrijdend contact met een talent mochten hebben. Simpelweg omdat ik er nooit over nadacht dat überhaupt kon gebeuren.” Tegen de slachtoffers wil de Mol zeggen: “Ik hoop dat het geen grote impact heeft op de rest van hun leven, dat ze het een plek kunnen geven. En dat ze een voorbeeld moeten zijn om het in de toekomst eerder te melden.” En tegen de daders? “Tegen de daders zou ik niet eens weten wat ik moet zeggen. Ben je ziek in je hoofd? Hoe haal je het in je hersens om dit te doen!?”

John de Mol voelt zich absoluut verantwoordelijk voor de situatie, zegt hij tegen Hofman. “Dat betekent niet dat ik het heb gezien of onder het tapijt heb geveegd. In deze discussie gaat het om één ding: er zijn slachtoffers en het belang van die mensen staat voorop. Daarna komt de rest”, vertelt de Mol.

Oproep door politie en OM

Na de uitzending van BOOS roepen de politie en het Openbaar Ministerie (OM) zedenslachtoffers en getuigen bij The Voice of Holland op om zich te melden. Volgens de politie zal eventueel onderzoek worden uitgevoerd door rechercheurs en officieren van Justitie die gespecialiseerd zijn.

Praten over jouw ervaringen?

Wil je naar aanleiding van de berichtgeving rondom het seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland met iemand praten over je eigen ervaringen hiermee? Neem dan gratis, anoniem en geheel vrijblijvend contact op met één van de volgende instanties:

Slachtofferhulp Nederland via 0900-0101, maandag t/m vrijdag 08.00 – 20.00 uur of via de chat op www.slachtofferhulp.nl

Centrum Seksueel Geweld via 0800-0188, maandag t/m vrijdag 16.00 – 06.00 uur, zaterdag en zondag van 20.00 tot 06.00 uur of via de chat op www.centrumseksueelgeweld.nl

Mind Korrelatie via 0900-1450, maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 21.00 uur, of via de chat op www.mindkorrelatie.nl

Wil je de uitzending van BOOS bekijken? Dat kan hier.

Lisa MancheANP / ANP Kippa

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden