Hier moet je op letten tijdens de eerste halve finale van het eurovisie songfestival - S10 Beeld ANP /  Sander Koning
Beeld ANP / Sander Koning

Dít kun je verwachten tijdens de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival

Vanavond is het eindelijk weer zo ver: het Eurovisie Songfestival gaat van start. Het muziekfestijn staat natuurlijk vooral bekend om de optredens die van serieus en sober tot gek en vrolijk gaan. Tijdens de eerste halve finale, die vanavond te zien is, treedt ook de Nederlandse S10 op. We vroegen Stefan Raatgever, journalist van Het Parool en Songfestivalvolger, wat we kunnen verwachten van de optredens vanavond en vertellen waar je op moet letten.

Want ook dit jaar zitten er weer allerlei bijzondere nummers tussen en zijn er genoeg leuke feitjes die je wilt weten.

De eerste halve finale

Ieder jaar wordt het programma van het Eurovisie Songfestival verspreid over 3 avonden. De eerste halve finale op dinsdagavond, de tweede halve finale op donderdagavond en de grote finale op zaterdagavond. Vanavond is S10 tijdens de eerste liveshow aan de beurt en zal zij haar nummer ‘De Diepte' laten horen. Naast haar zijn er nog zestien acts die vanavond zullen strijden voor een ticket naar die grote finale op zaterdag.

Nederland

Als je vanavond gaat kijken is het natuurlijk belangrijk om op Nederland te letten. S10 is als achtste aan de beurt en volgt de act van Bulgarije (hardrock) op. “Voor het mainstream publiek is S10 echt nog een onbekende”, zegt Stefan. “Het was ook een verrassende keuze, maar wel een goede denk ik. Ze is een tikje alternatief, maar kan met dit lied ook een groot publiek aanspreken. De vraag is natuurlijk hoe ze het gaat doen, omdat ze in het Nederlands zingt, maar ik denk dat het juist haar kracht zal zijn. Ze kan het verhaal overbrengen zonder dat mensen de tekst echt hoeven te begrijpen. En ze brengt het op een subtiele en intieme manier. Sober, donker en met de spot op haar.”

Oekraïne

Nu al de favoriete act om de finale aanstaande zaterdag te winnen. Met het nummer Stefania, dat op social media ook als een echt strijdlied gebruikt wordt, zal de Oekraïense Kalush Orchestra als zesde optreden. “Het is natuurlijk ook een ongelofelijk verhaal. De band stond tot voor kort nog aan de frontlinie in Oekraïne en de leden hebben gewerkt als vrijwilliger om vermiste familieleden te lokaliseren. Hun voorbereiding is allesbehalve normaal geweest. Ze deinen mee op de golven van sympathie die over het continent trekken, maar ik verwacht dat het nummer ook aan zal spreken. Het is een prima nummer, dat ook wel wat weg heeft van de Oekraïense act die vorig jaar op de vierde plaats eindigde. En het einde van het optreden is ook fantastisch: de blauwe en gele kleuren van de vlag vullen de ruimte.”

Letland

Een bijzondere inzending dit jaar komt vanuit Letland. “Het is eigenlijk een soort gimmick die mislukt is”, zegt Stefan. “Het is een vrolijk rockbandje met daarin een gigantische saxofoonsolo. Het nummer gaat over vegetarisch eten om de planeet te redden, maar dit wordt op een komische manier gebracht. Althans, dat proberen ze. Op zo’n groot podium als die van het Songfestival is comedy lastig, waardoor het eigenlijk gewoon een beetje belachelijk is.”

Noorwegen

Als we het over bijzondere acts hebben, kan Noorwegen niet achterblijven. Subwoolfer valt meteen op doordat er geen gezichten te zien zijn. “Het duo vooraan heeft maskers van wolvenkoppen op, en erachter staan drie gele mannetjes als dansers. Het is eigenlijk een soort mix tussen The Masked Singer en Roodkapje, twee wolven die elkaar toezingen. Bijzonder is het zeker, maar waarschijnlijk scoort het ook. Wie er achter de maskers zitten is niet bekend, al gaat het gerucht dat één van de twee in de boyband A1 heeft gezeten."

Moldavië

Van een heel ander kaliber is Moldavië. “Dit land heeft dit jaar een folkloristisch zigeuner orkestje gestuurd. Het land ligt natuurlijk naast het gebied waar nu oorlog is en ervaart misschien ook wel wat dreiging van Poetin. Je verwacht dan iets met meer gewicht, maar het is allesbehalve dat. Het is eigenlijk gewoon een vrolijke kermisact."

Albanië

Tot slot is er ook nog Albanië. In de aanloop naar de finale was er al veel te doen met dit nummer, omdat de Albanese Ronela op een bepaald moment haar hand op haar kruis legt. In overleg met de EBU is echter besloten dat er niets aangepast wordt. “Ik denk wel dat zij een favoriet is onder de echte fans. Alles wat mensen fantastisch en vreselijk vinden zit er in. Blote mannen, slechte dansers en nét geen goede zang.”

Stemmen

Je kunt dit jaar op twee avonden stemmen: tijdens de eerste halve finale op 10 mei en de finale op 14 mei. Tijdens de tweede halve finale op donderdag kunnen wij dus niet stemmen, omdat Nederland niet meedoet in deze show. Je kunt niet stemmen op de Nederlandse inzending S10. Wil je kijken wat jouw vrienden of familie van acts vinden? Dan kan het leuk zijn om de app van het Songfestival te downloaden. Hierin kun je groepen aanmaken en acts beoordelen op zang, nummer en act.

Het Eurovisie Songfestival is 10 mei vanaf 21.00 uur live te zien op NPO1.

Nynke KooyANP / Sander Koning

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden