Deze maatregelen nemen we om te besparen en verduurzamen (en wat ze opleveren)
De energierekening is hoog en dus zoeken we naar manieren om het behaaglijk te houden in huis, zonder de verwarming op de hoogste temperatuur te zetten. Welke maatregelen worden het vaakst genomen?
Centraal Beheer ziet dat 79 procent van de Nederlanders zich op dit moment serieuze zorgen maakt over de verhoogde gas- en stroomprijzen. Daarom proberen we te verduurzamen, iets wat zowel kopers als huurders doen. Centraal Beheer maakte een ranglijst met de maatregelen die we het meest nemen.
1. Lampen vervangen
Voor verlichting verbruikt een gemiddeld gezin jaarlijks 500 tot 750 kilowattuur stroom. Het vervangen van een lamp is gemakkelijk en kan een grote besparing opleveren. Volgens energie-expert Joris Kerkhof van Independer kan het vervangen van een gloei- of halogeenlamp door ledlampen al snel 70 tot 125 euro per jaar schelen. Laat lampen ook niet onnodig aanstaan om het stroomverbruik nog meer te beperken.
2. Vervangen van glas of ramen
Zeker voor mensen die enkelglas hebben, kan het vervangen hiervan een goede besparing opleveren. Kerkhof zegt hierover tegen het AD: “Bij het vervangen van je ramen is de besparing erg afhankelijk van wat voor ramen je op dit moment hebt. Mocht je bijvoorbeeld dubbel glas hebben en die willen vervangen door HR++-glas, dan zullen de kosten bij een tussenwoning met bestaande kozijnen uitkomen op 3500 euro.” Een flinke investering, maar je kunt er wel subsidie voor krijgen. En dat is het ook wel weer waard op de lange termijn, want volgens de energie-expert bespaar je zo’n 70 kuub gas per jaar. Dat komt neer op ongeveer 180 euro.
3. Muren isoleren
Als je huis hier geschikt voor is, is het isoleren van muren zeker iets wat je moet overwegen. Volgens Kerkhof is spouwmuurisolatie namelijk één van de snelste en makkelijkste manieren om je huis te isoleren. Ook hier kun je subsidie op krijgen. Jaarlijks kan deze isolatie een besparing van zo’n 500 euro opleveren. Is je huis gebouwd na 1991? Dan heeft een spouwmuurisolatie vaak geen zin, omdat er dan vaak al gevelisolatie is.
4. Dak isoleren
Niet alleen het isoleren van je muren kan helpen om de kosten te drukken, ook het isoleren van het dak helpt hierbij. “En het voelt daarbij ook nog lekkerder, want het blijft langer warm in huis,” aldus Kerkhof. Het isoleren van een tussenwoning is een investering van ongeveer 4700 euro, maar levert je op de lange termijn veel op. “Je kan zo’n 400 kuub gas besparen. Met de huidige gasprijzen zit je zomaar op een besparing van 1000 euro per jaar.” Ook voor dakisolatie kun je een subsidie krijgen.
5. Zonnepanelen aanschaffen
Zonnepanelen aanleggen is niet per se een goedkope aangelegenheid, maar volgens de energie-expert kun je er wel veel mee besparen: “10 zonnepanelen zorgen voor een opwekking van zo’n 3400 kilowattuur. Als dat ook je stroomverbruik is, zou je dus geen stroomkosten meer hebben. Op basis van de huidige stroomprijs betekent dat een besparing van ongeveer 2200 euro per jaar. En verbruik je minder, dan lever je tegen een vergoeding terug aan de energieleverancier. Gemiddeld is de terugverdientijd van zonnepanelen zes jaar.”
6. Tochtstrips
De bovenstaande punten zijn allemaal grote investeringen, maar ook kleine aanpassingen kunnen een verschil maken. Denk bijvoorbeeld aan tochtstrips die je gebruikt om naden en kieren dicht te plakken. Er komt zo geen kou meer naar binnen en de warmte ontsnapt ook niet naar buiten. Volgens Kerkhof kun je hiermee zelfs 100 kuub gas per jaar besparen, wat neerkomt op ruim 250 euro.
7. Een slimme thermostaat
Met een slimme thermostaat stel je makkelijk je verwarming in, zelfs op afstand. Het geeft je inzicht in de manier waarop je je huis verwarmt en helpt je dus slim en efficiënt verwarmen. Een slimme thermostaat hoeft niet duur te zijn, gemiddeld liggen de prijzen tussen de 150 en 500 euro. Doordat je inzichtelijk krijgt wat je op welk moment van de dag verbruikt, kun je je energieverbruik aanpakken. En ben je niet thuis en vergeten de verwarming uit te zetten? Geen probleem, dan doe je dat gewoon op afstand.
8. Vloer- of bodemisolatie
Net als het isoleren van de muur of het dak is dit een wat kostbare onderneming. Afhankelijk van het type isolatie dat je kiest, kost het gemiddeld 40 tot 50 euro per vierkante meter, vertelt Joris Kerkhof. Toch is het een isolatiemaatregel die loont, legt hij uit. Je kunt zo’n 15 procent op de stookkosten besparen. Bij een gemiddeld verbruik van 1500 kuub per jaar, beslaan de stookkosten ongeveer 75 procent daarvan. Zonde om al die stroom zo maar weg te stoken! Als je daar 15 procent op bespaart door middel van vloerisolatie of het isoleren van de bodem, zul je dat terugzien op de rekening. Het kan namelijk jaarlijks om een besparing van ruim 430 euro gaan.
9. De tuin vergroenen
Het is een maatregel die we vaker doorvoeren, maar voor de energieprijs heeft het niet zo veel voordelen. Het gaat namelijk meer om het klimaat. Wat wel weer een groot voordeel van een groenere tuin is, is het feit dat je tuin beter tegen wateroverlast kan. In de zomer geeft het daarnaast verkoeling en zit je dus iets minder te zweten in je achtertuin.
10. Elektrisch koken
Een andere maatregel die veel genomen wordt, is het vervangen van een gasfornuis door een elektrisch alternatief. Een goed idee volgens Joris: “Als je van het gasfornuis afstapt en overstapt op elektrisch koken, kan je al zo’n 6 procent van je gasverbruik besparen. Bij een huishouden met een gemiddeld verbruik van 1500 kuub per jaar, komt dat neer op een besparing van 90 kuub. Met de huidige prijzen komt dit neer op een besparing van bijna 230 euro per jaar.” Houd er wel rekening mee dat de kosten voor gas dalen, maar de kosten voor stroom stijgen.
Bron | AD, Centraal Beheer