Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze dingen kun je beter niet op het aanrecht bewaren

Veel mensen gebruiken hun aanrecht als een verzamelplaats voor verschillende dingen. Lekker makkelijk natuurlijk, alles binnen handbereik. Toch zijn er een aantal dingen die je beter niet op het aanrecht kunt bewaren.

Met een aantal tips haal je het meeste uit je keuken én ziet je keuken er altijd opgeruimd uit.

1. Zelden gebruikte apparaten

Te vaak wordt een aanrecht gebruikt om dingen op te bergen waarvan je niet zeker weet waar je ze anders moet zetten. Zo lijkt het aanrecht een voor de hand liggende plek om broodroosters, blenders, mixers en andere apparaten te bewaren - het zijn tenslotte keukengereedschappen. Wanneer je deze apparaten maar weinig gebruikt, is het eigenlijk zonde om ze zo veel ruimte in te laten nemen in de keuken. Om jezelf een goede vuistregel te geven is: als je het niet elke dag gebruikt, bewaar het dan in een kast.

2. Papier

Deze is makkelijk te begrijpen: post, de krant en tijdschriften leg je gemakkelijk weg in plaats van ze iedere keer direct te lezen en te sorteren. Toch kunnen papieren snel oplopen wat het vervolgens extra lastig maakt om het te ordenen. Een rommelige uitstraling is niet de enige reden om papieren buiten je kookruimte te houden. Er kunnen namelijk vetspetters of water opkomen, waardoor het onbruikbaar wordt.

3. Servies

Net als bij apparaten die je niet dagelijks gebruikt, is er ook geen noodzaak om luxe servies uit te stallen op het aanrecht. Daarnaast kan het erg stoffig worden en is het niet aan te raden om stoffige voorwerpen te bewaren in de buurt van waar je je eten klaarmaakt of eet. Je kunt luxe servies en andere decoratieve snuisterijen beter opbergen in een vitrinekast zodat het wel zichtbaar is.

Lees ook

Déze 7 dingen moet je eigenlijk elke dag schoonmaken

4. Kruiden

Potjes met kruiden kun je beter niet in het zicht bewaren. Daarnaast is het voor specerijen niet goed om deze in de buurt van een oven of kookplaat te bewaren, omdat de smaak verloren kan gaan door de warmte. Zelfs zonlicht kan hier al voor zorgen. Bewaar je kruiden dus op een koele, donkere plaats in een kast.

5. Olijfolie

Bij veel mensen staat de olijfolie - zeker als het in een mooie fles zit - op het aanrecht. Toch kan net als bij kruiden de olijfolie sneller bederven als het in direct licht en warmte wordt bewaard. Hetzelfde geldt voor andere soorten olie. Bewaar oliën daarom op een koele en donkere plaats.

6. Snoep en koek

Hoe meer snoep en koek in het zicht liggen, hoe groter de kans is dat je begint te eten en niet stopt. Hoe gezellig een pot koek of snoep er ook uit ziet op je aanrecht, je kunt snacks beter bewaren op een minder toegankelijke plaats. Op deze manier wordt je minder verleid door het te pakken. Daarnaast kunnen koek en snoep kruimels achterlaten wat niet erg hygiënisch is.

Bron | Family Handyman

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van ‘Mijn verhaal’ de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Tanja van KempenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden