Deze artikelen over besparen werden in 2022 het best gelezen
2022 stond in het teken van besparen. De energierekening bleef maar stijgen en ook de boodschappen werden met de week duurder. Reden genoeg dus om onze uitgaven onder de loep te nemen en uit te zoeken waar we kunnen besparen. Margriet heeft het afgelopen jaar veel geschreven over dit onderwerp, maar wat is het best gelezen door jullie?
We zetten het op een rij.
1. De beste temperatuur voor de thermostaat
Slim omgaan met je verwarming was het afgelopen jaar een thema dat steeds terugkwam. Hoe hoog zet je de thermostaat? Het advies vanuit de overheid was overdag 19 graden, maar hoe zit dat ’s nachts? Zet je hem dan een paar graden lager of liever helemaal uit? Op deze temperatuur kun je de thermostaat ’s nachts het best zetten.
2. De was drogen in de winter
Een hoge energierekening laat ons niet alleen besparen op de verwarming, maar ook op de apparaten in huis. Want hoe fijn die wasdroger ook is, hij slurpt energie. Beter kun je de was in de koude maanden dus op een andere manier drogen. Maar in huis schiet dat niet op. Zó kun je snel je was drogen in de winter.
3. De goedkoopste boodschappen
Op de kleintjes letten deden we dit jaar ook in de supermarkt. Naar welke supermarkt je gaat, maakt daarbij ook verschil. Kassa doet al jaren onderzoek naar de goedkoopste producten in een aantal supermarkten die we veel gebruiken, zoals aardappels en wasmachines.Het platform deed een steekproef en concludeerde dat bij deze supermarkt de dagelijkse boodschappen het goedkoopst zijn.
4. Besparen met vloerverwarming
Om het in huis aangenaam te houden, zetten we normaal gesproken de verwarming aan. Maar met de hoge energieprijzen is dat niet altijd een goed idee. Kan vloerverwerwarming misschien helpen? Dit is wat vloerverwarming kost én hoeveel je ermee bespaart.
5. Overbodige verzekeringen
Nederland is het land van de verzekeringen. Naast de verplichte zorgverzekering zijn er nog een heleboel andere verzekeringen die je kunt afsluiten. Maar sommige verzekeringen heb je helemaal niet nodig. Het opzeggen daarvan kan je flink wat geld besparen in je vaste lasten. Deze overbodige verzekeringen kun je opzeggen.
6. Goedkoop in de oven
Je kunt de kosten op allerlei manieren drukken, maar om te eten, moet toch echt apparatuur in de keuken aan. Als je zin hebt in een quiche of ovenschotel moet bijvoorbeeld de oven eraan geloven. Goed om te weten: daarbij is de ene stand de andere niet. Het maakt wel degelijk verschil welke ovenstand je gebruikt. Dít is de goedkoopste ovenstand.
7. Besparen op je douchebeurt
Een douche verbruikt niet alleen water, maar ook energie. Om het gasverbruik door de douche laag te houden, kun je verschillende dingen doen. Van minder douchen tot een douchetimer: met deze 5 tips lukt het je om te besparen op je douchebeurt.
8. Besparen tijdens een etentje
Door de inflatie kampt ook de horeca met hogere kosten. Een bezoek aan een restaurant kost hierdoor misschien meer dan je graag zou willen. Je kunt ervoor kiezen om helemaal niet meer uit eten te gaan of te minderen, maar er zijn ook andere manieren om de kosten te drukken. Budgetexpert Sara van Wesenbeeck legt uit hoe je kunt besparen tijdens een etentje.
9. Raamfolie
Van radiatorfolie tot isolerende gordijnen: tijdens de koude dagen gebruiken we allerlei middelen om de warmte binnen te houden. Logisch, want stoken om vervolgens de warmte weer te verliezen, is zonde. Maar er zijn oplossingen, zeker als je enkelglas hebt. Dit is hoe je geld kunt besparen met raamfolie.
10. Besparen op de televisie
En nee, dan gaat het niet om de kosten van de televisie zelf, maar het stroomverbruik. Want die televisie kan ongemerkt nogal wat stroom vreten, zeker als het toestel meerdere uren per dag aanstaat. Van een eco-stand tot het aanpassen van de helderheid: met deze tips kun je besparen op het stroomverbruik van je televisie.