Warmtepomp Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Actueel

De warmtepomp wordt verplicht vanaf 2026: dit moet je erover weten

De warmtepomp wordt verplicht vanaf het jaar 2026, zo kondigt het kabinet aan. Vanaf dat jaar moet iedereen bij vervanging van een cv-installatie overstappen op dit duurzame alternatief. Het lijkt misschien nog ver weg, maar het is goed om nu al stil te staan bij deze toekomstige verandering.

Hoe werkt zo’n warmtepomp eigenlijk en hoeveel gaat het je kosten? Wij zetten alle vragen en antwoorden voor je op een rijtje.

Wat doet de warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel die nog gewoon op gas loopt. In plaats van je huis verwarmen met gas, haalt de pomp de warmte uit de bodem, grondwater of buitenlucht. Via een warmtewisselaar komt deze warmte in het verwarmingssysteem van je huis. Een hybride warmtepomp verbruikt alleen gas op koude dagen, wanneer zonder bijstoken het huis niet warm genoeg kan worden. Dit is dus een veel zuinigere optie, aangezien dit duurzame apparaat zo’n zestig procent minder gas verbruikt dan de traditionele cv-ketel. “De urgentie van verduurzaming is groot en het tempo moet omhoog”, zegt minister De Jonge voor Volkshuisvesting op Twitter over deze keuze. “Ook voor ieders portemonnee is het beter als we minder aardgas gebruiken.”

Wat zijn de kosten van een warmtepomp?

Zo’n duurzaam alternatief is dus op ten duur goed voor de energierekening. Toch moet je de warmtepomp eerst nog aanschaffen en die prijzen zijn niet mals. Een hybride warmtepomp kost meestal tussen de €4000 en €7000 euro. De installatie zit daarbij inbegrepen, maar de cv-ketel nog niet. Ondanks dat je deze prijs er dus ooit uithaalt, is de overstap voor velen niet zomaar te doen. Daarom komt het kabinet met een subsidie. Tot 2030 kunnen woningeigenaren dertig procent van de kosten vergoed krijgen om een nieuwe warmte-installatie aan te schaffen. Tot 2030 trekt het kabinet elk jaar 150 miljoen euro hiervoor uit.

Ik heb stadsverwarming, wat nu?

Vele stedelijke gebieden zijn tegenwoordig aangesloten op een stadsverwarming, ook wel warmtenet genoemd. Stadsverwarming levert alleen warmte, waardoor je voor gekoelde lucht moet geloven aan een extra airconditioning of warmtepomp. Maar kan een warmtepomp gecombineerd worden met stadsverwarming?

Er zijn twee warmtepompen die prima gecombineerd kunnen worden met een warmtenet. De hybride lucht/water warmtepomp wordt normaal gesproken aangesloten op een HR-ketel, maar kan ook op stadsverwarming worden gekoppeld. Hierdoor zorgt de warmtepomp het grootste gedeelte van het jaar voor warmte in je woning en springt de stadsverwarming bij op de hele koude dagen. Ook een lucht-lucht warmtepomp is te combineren met het warmtenet. Let wel op dat je de stadsverwarming uitzet om een hoge en niet terechte energierekening te voorkomen. Dit kun je doen door de blauwe en rode toevoerkraan in de meterkast te sluiten.

Huiseigenaren die zijn aangesloten op zo’n warmtenet gaan dit uiteindelijk ook op een positieve manier merken in hun portemonnee. Helaas is het nu nog niet zover. De prijs wordt nu nog gekoppeld aan de gasprijs. Volgend jaar wordt dit pas hersteld.

Zijn er nog meer duurzame alternatieven?

Naast een hybride warmtepomp kun je voor nog een duurzamere oplossing kiezen. De volledige elektrische warmtepomp kunnen direct in goed geïsoleerde woningen worden geïnstalleerd. Deze gebruikt helemaal geen aardgas meer.

Moet/kan ik een warmtepomp in mijn appartement installeren?

Je zou het misschien niet verwachten, maar je kunt wel degelijk een duurzame waterpomp in een appartement installeren. Ook hier zijn de hybride lucht/lucht warmtepompen en de lucht/water warmtepompen geschikt. Er is namelijk maar één vierkante meter nodig om de unit te plaatsen. Vink jij deze onderstaande eisen allemaal aan? Dan kom jij in aanmerking voor een warmtepomp.

  • Een goed geïsoleerd appartement: denk aan spouwmuurisolatie, dubbelglas en dakisolatie. Vloerisolatie is een fijne bijkomstigheid, maar niet noodzakelijk.
  • Geen traditionele radiatoren, luchtverwarming of convectorputten.
  • Je hebt ruimte (één vierkante meter) voor een buitenunit en een binnenunit bij de huidige cv-ketel.

Mijn woning is niet geschikt voor een warmtepomp, wat nu?

Er zijn woningen die niet geschikt zijn voor een warmtepomp. In een oud, vaak niet geïsoleerd huis kan een warmtepomp niet genoeg warmte leveren. Wat moeten deze mensen doen als het jaar 2026 aanbreekt? Voor deze mensen bestaat er een uitzondering op de toekomstige plicht.

Een geschikte woning moet dus goed geïsoleerd zijn. Woningen na 1992 zijn goed geïsoleerd. Woningen na 2000 zijn zeer goed geïsoleerd. Ook moet er minstens dubbel glas in het huis zitten, de daken en de vloeren moeten geïsoleerd zijn en er moet genoeg ruimte zijn voor een voorraadvat en buitenunit.

Bron | AD.nl, NOS, Consumentenbond, Engie.nl, Thuiscomfort.nl, Warmerhuis.nl, Warmtepomp-info.nl

Paulien BergwerffGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden