Saint John, New Brunswick, Canada - January 1, 2017: People participate in the annual polar bear swim. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De traditionele nieuwjaarsduik is van start gegaan

Of je nou aan zee of in de buurt van een meer woont: in het hele land dompelt men zich onder in het koude water om het nieuwe jaar in te luiden.

Ook al is het onderdompelen in koud water voor sommigen een dagelijkse bezigheid om de gezondheid op peil te houden, veel Nederlanders wagen zich momenteel eenmalig aan een duik in zee om het nieuwe jaar fris te starten. Naast het afsteken van vuurwerk en het proosten met champagne is de nieuwjaarsduik een traditie die over de hele wereld gevierd wordt.

Georganiseerde duiken

In Nederland kun je op zo’n tweehonderd plekken meedoen aan een georganiseerde duik en hou je je hoofd warm met de aangereikte Unox-muts en soep achteraf. Niet alleen in Zandvoort, Noordwijk en Egmond aan Zee staan er vrijwillige zorgverleners klaar om koukleumen bij te staan tijdens deze winterse expeditie. Op een andere plek in Zandvoort en in Leeuwarden mag je zelfs zonder zwembroek de kou trotseren.

Badjas mee!

Behalve bij deze georganiseerde duiken kun je natuurlijk ook zelf een sprong in het nabijgelegen koude water wagen. Warm jezelf in ieder geval direct na de duik op. Zoek een plekje uit de wind en droog jezelf helemaal goed af. Vervolgens is het handig om nog even tien minuten een badjas te dragen, een muts op te zetten en warme handschoenen en sokken aan te trekken. Daarna kun je je rustig aankleden. De beste afsluiter van een nieuwjaarsduik is een kop hete soep of een warme chocolademelk. Alcohol direct na de duik is een minder goed idee. De combinatie van een lage lichaamstemperatuur en alcohol kan eerder tot onderkoeling leiden.

Op https://www.nieuwjaarsduik.info is het overzicht van de 194 Nieuwjaarsduiken in Nederland te vinden.

Enith OostlanderGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden