Dé foodtrends van dit moment: de ene nog verrassender dan de andere

Deel dit artikel:

Wil je culinair helemaal up-to-date blijven? Dit zijn dé kook-, bak- en eettrends van nu. Aan sommige trends moet je misschien wel nog een beetje wennen…

1. In de bonen

De ban op brood is inmiddels wel zo’n beetje opgeheven. Gelukkig maar, (volkoren)brood is gezond en lekker. Maar het kan lekkerder, en glutenvrij, vonden foodies. Zo ontstond brood van peulvruchten. Steeds meer bakkers verkopen brood van een mix van volkoren- en peulvruchtenmeel. En op veel foodblogs staan recepten voor brood van peulvruchtenmeel. Naanbrood van kikkererwtenmeel met oregano en chilivlokken 
bijvoorbeeld, of papadums van rode linzen met zwarte peper. Het voldoet aan de criteria lekker en glutenvrij, is eiwitrijk en bevat minder koolhydraten dan brood van tarwemeel.

2. Kaasthee

Thee en kaas, niet bepaald een voor de hand liggende combi… Juist wel, vonden Taiwanese creatieve culi’s. Zij dachten dat kaas het bittere van thee zou compenseren. En dan niet een plak oude Goudse, nee roomkaas, opgeklopt met gecondenseerde melk, op ijsthee. Het werd een hit in New York, Londen en Azië. Er is zelfs een kaastheewinkel, in Jakarta. Een rondje Instagram (#cheesetea) leert dat het er goed uitziet. Ben je nog niet overtuigd? Denk aan een milkshake, met een dikke, romige schuimlaag bovenop.

3. Zwart ijs

Eerste gedachte: dropijs. Maar zwart ijs smaakt naar vanille en een zwart hoorntje smaakt gewoon koekachtig. De zwart-trend is een vervreemdende trend, die nu ook in Nederland doorsijpelt. De kleur komt van plantaardig koolstofpoeder dat gemaakt wordt door kokosnootschillen of bamboe extreem te verhitten. Wat overblijft, wordt bewerkt met hete lucht of stoom en daarna vermalen. Het poeder geeft alleen kleur af. Puur natuur dus, terwijl je dat op het eerste 
gezicht niet zou zeggen. Minpuntje is dat je tong en tanden er zwart van worden. Een zwart ijsje eten op een eerste date is daarom misschien niet zo’n goed idee.

4. Zeegroente

Zeebouw is de toekomst! Voedsel verbouwen in zee, op zee-akkers, vereist weinig grond, fossiele brandstoffen, elektriciteit en geen zoet water. Meer zilte gewassen eten dus, te beginnen met zeewier. Dat is je reinste superfood: het zit vol eiwitten en het bevat jodium, calcium, fosfor, magnesium, natrium, kalium en vitamine B. Niet zo dol op vers zeewier? Er is ook gedroogd zeewier, dat is heel lekker in een zeewierburger, die je makkelijk zelf maakt. Meng gedroogd zeewier, tonijn, een ei en wat panko (Japans paneermeel), kneed het en draai er ballen van. Druk plat en je hebt burgers. Vier minuutjes bakken in de koekenpan en eten maar!

Tekst | Aleida Bos
Beeld | iStock

Deze vier foodtrends komen uit de Margriet Food-Special, hierin vind je nog meer foodtrends  waarin nog meer foodtrends staan. Je kunt de special hier nabestellen.

Twee keer per week de leukste nieuwtjes, mooiste verhalen en handigste tips & tricks in je mailbox – geselecteerd door de redactie van Margriet. Wil je dat ook? Schrijf je hier gratis in voor onze nieuwsbrief.