Vaccin Beeld Getty Images/Johner RF
Beeld Getty Images/Johner RF

Bijwerkingen coronavaccin komen volgens onderzoekers door zogenaamd ‘nocebo-effect’

De bijwerkingen van het coronavaccin verschillen per persoon. De een heeft er nauwelijks last van, de ander is dagen vermoeid en kampt met griepklachten en hoofdpijn. Dit zou echter niet door het vaccin, maar door het ‘nocebo-effect’ komen.

Dat blijkt uit recent onderzoek van het Beth Israel Deaconess Medical Center in Boston.

‘Nocebo-effect’

We kennen allemaal het placebo-effect, waarbij je denkt dat je een bepaald medicijn slikt en je je daardoor ook ineens een stuk beter voelt. Het ‘nocebo-effect’ is het tegenovergestelde daarvan, en houdt in dat je je juist slechter voelt omdat je dénkt je ook slechter te gaan voelen door een bepaald medicijn. Of, zoals in dit geval, een vaccin.

Bedachte bijwerkingen

De onderzoekers uit Boston analyseerden twaalf studies, waarbij er bij participanten een placebo zoutoplossing werd ingespoten in plaats van een echt vaccin. En bij een groot aantal van de participanten werd er geklaagd over klachten als een zere arm, hoofdpijn en vermoeidheid, terwijl er dus in werkelijkheid geen vaccin toegediend was.

Onderzoeksresultaten

De onderzoeksresultaten zijn dan ook opmerkelijk te noemen. Want wat bleek? Maar liefst 76 procent van alle bijwerkingen na het eerst vaccin worden volgens dit onderzoek veroorzaakt door het ‘nocebo-effect’, en bijna 52 procent van de reacties na de tweede dosis zijn aan hetzelfde fenomeen te wijten. Dit geldt echter alleen voor de eerste twee vaccins. De boosterprik is voor dit onderzoek niet meegeteld.

Anne-Flore MullerGetty Images/Johner RF
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden