Margriet logo
Besparen met douchen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Besparen op je douchebeurt? Met deze 5 tips lukt het

We zoeken allemaal naar manieren om de gasrekening zo laag mogelijk te houden, zoals korter douchen. Er zijn nog meer manieren om te besparen op je douchebeurt.

1. Drie keer per week douchen

Volgens dermatoloog Menno Gaastra douchen we veel te veel. Tegen EenVandaag zegt hij: “Twee tot driekeer per week douchen is meer dan genoeg. Warm water droogt je huid heel erg uit en daarnaast zit er veel kalk in, waardoor je huid nog meer uitdroogt. Douche dus niet te warm en zeker ook niet te lang.”

Dermatoloog Annemie Galimont van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie sluit zich daarbij aan. Volgens haar is je huid een soort jas waar een barrière op zit. “Als je die aantast, droogt je huid uit. 2 tot 3 keer douchen is prima, tenzij je zichtbaar vuil op je huid hebt, met chemische producten in aanraking komt of veel zweet.”

2. Thermostaatkraan

Een thermostaatkraan zorgt ervoor dat je water snel op de gewenste temperatuur is en blijft als je gaat douchen. Het is even een investering, want een thermostatische mengkraan kost vijftig tot tweehonderd euro, maar dat bespaart je ongeveer 1000 liter water per jaar. Goed voor een comfortabele douchebeurt én voor je portemonnee.

3. Washandje

Je kunt ook je douchebeurt afwisselen door gebruik te maken van een wasbaar washandje. Volgens Gaastra hoeft daar niet eens zeep op. “Je huid went er vanzelf weer aan dat je niet meer elke dag doucht.” Dat is ook nog eens goed voor het milieu. “Je kunt dit prima gebruiken tussen de douchebeurten door,” voegt Galimont toe. “Een beetje milde zeep kun je wel gebruiken, maar je wil de vetlaag op je huid niet weghalen door te veel zeep te gebruiken.”

4. Douchetimer

Heb je niet door hoe lang je onder de douche staat? Een douchetimer kan je helpen de tijd in de gaten te houden. Je kunt een zandloper van vijf minuten pakken of een elektrische douchetimer, maar nog makkelijker is het om je favoriete liedje, dat maximaal vijf minuten duurt, op te zetten. Zo kun je jezelf eraan herinneren dat, voordat het nummer afgelopen is, je klaar bent met douchen.

5. Installeer een waterbesparende douchekop.

Door een zuinige douchekop te gebruiken verbruik je 20 procent minder water dan met een normale douchekop. Vervang je je regendouche voor een waterbesparende douchekop? Dan bespaar je zelfs 60 procent. Een zuinige douchekop verbruikt minder water, maar dat voel je niet. Er zit extra lucht bij, waardoor je niet inlevert op de kracht van de straal.

Bron | EenVandaag, Milieu Centraal

Sanne van der LindenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden