Margriet logo
Slimme thermostaat Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Besparen met een slimme thermostaat: zo doe je dat

Door de hoge energieprijzen zetten we de verwarming liever niet te vaak en te lang aan om zo flink wat geld te besparen. Een andere manier om de hand op de knip te houden, is met een slimme thermostaat. Hiermee voorkom je dat de verwarming onnodig aanstaat en kun je warmteverspilling tegengaan.

Een slimme thermostaat is verbonden met je thuisnetwerk via WiFi. Deze stemt de verwarming automatisch af op jouw behoeften. Daardoor kun je energie besparen. Je hoeft niet meer continu zelf de temperatuur in te stellen en je kunt de thermostaat op afstand bedienen. Sommige slimme thermostaten kunnen zelfs als energieverbruiksmanagers inzicht geven in je energieverbruik. Ze lezen de meterstanden van de slimme meter automatisch uit.

Verschillende slimme thermostaten

Wanneer je voor een slimme thermostaat kiest, is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten zijn met verschillende functies. Het hangt er maar net vanaf waar je eigen voorkeur naar uitgaat. We zetten ze hieronder voor je op een rij.

  • Zelfprogrammerende thermostaat: Deze thermostaat leert op welke tijden je afwezig bent of slaapt, waarna de verwarming automatisch een aantal graden zakt. Dit kan handig zijn als je een vast dag- en nachtritme hebt.
  • Thermostaat via mobiel: Elke slimme thermostaat gaat gepaard met een app waarmee je de verwarming regelt terwijl je niet thuis bent. Dit is vooral handig voor mensen met wisselende werktijden.
  • Thermostaat met bewegingssensoren: Deze thermostaten kunnen door middel van bewegingssensoren waarnemen of je thuis bent. Dit is vooral handig als je vaker vergeet de verwarming uit te zetten.
  • Thermostaat die verwarmt per kamer: Met deze variant kun je de temperatuur en tijdstippen aanpassen per kamer of zone. Hiervoor moet je wel een aanpassing doen aan de radiatorknoppen, naar knoppen met ingebouwde temperatuurmeter. Een extra radiatorknop kost gemiddeld 80 euro. Met dit multizonesysteem bespaar je 20 tot 50 euro per kamer, afhankelijk van de grootte van de kamer.
  • Thermostaat die inzicht geeft in je gas- en elektriciteitsgebruik:
    Hierbij zijn twee soorten thermostaten:
    1. De eerste meet het echte vebruik: Ze tonen het werkelijke gas- en stroomverbruik. Je kunt je verbruik vergelijken tussen verschillende maanden of jaren.
    2. De tweede meet het geschatte vebruik: Sommige slimme thermostaten maken een schatting en geven daardoor beperkt inzicht. Ze meten hoeveel uren de cv-ketel aanstaat en onthouden je verbruik soms maar een aantal dagen of weken.

Prijs van slimme thermostaat

Een slimme thermostaat is duurder dan een traditionele thermostaat. Een gewone kost tussen de 40 en 80 euro. De goedkope slimme thermostaten kosten tussen de 125 en 150 euro. Voor de meest uitgebreide betaal je tussen 300 tot 500 euro. Dit is afhankelijk van de manier waarop de thermostaat wordt geplaatst.

Als je je toestel door een monteur laat plaatsen, kost dat tussen de 150 tot 500 euro. Ben je handig? Dan kun je hem ook zelf plaatsen. Als je een thermostaat hebt hangen hoef je hem bijvoorbeeld enkel te vervangen door een slim exemplaar. Dit kost tussen de 75 en 300 euro.

Besparen met slimme thermostaat

Een goede slimme thermostaat kost aardig wat geld. Je kunt je dus afvragen of je dat geld wel terugverdient. Er wordt op internet veel gesproken over besparingen rond de 30 procent. Dat kan haalbaar zijn, maar dan moet je voorheen heel veel energie hebben verbruikt en nu ineens heel zuinig omgaan met het stoken. Het is realistischer om rekening te houden met een besparing van 5 tot 15 procent. Toch kan dat op jaarbasis zoveel geld zijn, dat je de aanschaf van de thermostaat er binnen één jaar alweer uit hebt.

Bron | Milieucentraal, Verwarminginfo, Bespaarinfo

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden