Asielcrisis in Ter Apel: dit kun je doen om te helpen Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Asielcrisis in Ter Apel: zo kun je helpen

Het nieuws wordt al een tijdje gedomineerd door verhalen uit Ter Apel. Een asielcrisis waarbij vluchtelingen buiten moeten slapen en waar ook voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis Artsen Zonder Grenzen ingreep. Reden genoeg voor veel mensen om ook zelf een steentje bij te willen dragen om de situatie voor de vluchtelingen iets draaglijker te maken. Maar wat kun je zelf doen?

Dat de situatie schrijnend is, wordt duidelijk als we de beelden zien die dagelijks naar buiten komen. Vluchtelingen slapen in buiten in de kou, tenten worden ingenomen en Artsen Zonder Grenzen moet zelfs ingrijpen. Toch zijn er genoeg mensen die ook hun steentje willen bijdragen, maar wat kunnen ze doen? “In principe zijn de basismiddelen aanwezig,” vertelt Leon Veldt, woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). “Als er te veel binnenkomt wordt het voor het COA lastig, omdat we deze middelen niet op kunnen slaan. Beter is het om hulporganisaties te ondersteunen.”

Wat kan ik bij het COA doneren voor Ter Apel?

De informatie op de website van het COA onderstreept dit. Meubels kunnen het best gedoneerd worden bij een kringloop en ook kleding kan vaak niet aangenomen worden bij een azc. Wil je toch kleding doneren? Dan kun je dit ook bij de kringloop of een inzamelpunt van het Leger des Heils doen. Let wel op dat de vraag naar kleding elk seizoen verschilt. Als je kleding wilt doneren, kun je dus het best even op de website van het Leger des Heils kijken.

Verder geeft het COA aan dat ze geen etenswaren aannemen in verband met hygiëne en veiligheid. Wel is er altijd behoefte aan andere goederen en diensten, zoals fietsen en boeken. Heb je een fiets of stapel boeken die je wilt doneren? Dan kun je het beste een azc bij jou in de buurt benaderen. Zeker aan fietsen is op de meeste azc’s altijd behoefte, aldus het COA.

Hoe kan ik helpen?

De informatie op de website van het COA is vrij algemeen en geldt voor alle azc’s in ons land. Maar wat nou als je specifiek iets wilt doen om te helpen bij de crisis in Ter Apel? Dan kun het best je hulp aanbieden bij hulporganisaties zoals MiGreat. Deze organisatie, die volledig gerund wordt door vrijwilligers, werkt samen met allerlei andere lokale organisaties en activisten. Zo koken ze twee keer in de week een warme en gezonde maaltijd bij het opvangcentrum en zorgen ze voor dekens en andere noodhulp. Als je dus iets kunt en wilt doen, of het nou fondsen werven, je netwerk inzetten of koken is, dan kun je je bij MiGreat aanmelden als vrijwilliger. Dit doe je door dit aanmeldformulier in te vullen. Ook kun je geld doneren, zodat MiGreat hier bordjes, bestek, eten, gas en brandstof - om al het eten in Ter Apel te krijgen - van kan kopen. Als de situatie hier ineens opgelost is, gaat het geld naar noodhulp op andere plekken aan de Europese grenzen.

Niet zomaar spullen brengen (of dumpen)

Waar het COA en andere hulporganisaties absoluut niet op zitten te wachten, is het zomaar langsbrengen van spullen. Zo zijn er vrijwilligers die ongecoördineerd en onaangekondigd spullen uitdelen die niet noodzakelijk zijn, zoals tandenborstels en luchtbedden. Ook is er volgens MiGreat sprake van dumping. Voorzitter van MiGreat, Roos Ykema, zegt daarover het volgende tegen het AD: “We vragen iedereen vriendelijk hiermee te stoppen. Al die spullen zorgen niet alleen voor een stressvolle en gespannen situatie, maar ook voor een enorme berg afval. Spullen die onnodig zijn, blijven namelijk liggen op het veld.”

Volgens MiGreat is er op dit moment de grootste vraag naar yogamatjes, slaapzakken en dekens om de koude nachten door te komen. “We nemen alléén deze items aan en controleren de kwaliteit. Alle andere materialen worden niet aangenomen en moet je zelf weer mee naar huis nemen.”

Bron | MiGreat, COA, AD

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden