Zorgen over sluiting van spoedeisende hulp: wat betekent dit voor patiënten?
Als de spoedeisende hulp uit regionale ziekenhuizen verdwijnt, kan dat weleens grote gevolgen hebben, zo voorzien burgemeesters van 29 steden. Wat is de invloed van sluiting van de spoedeisende hulp? We vroegen het aan David Baden, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA).
De spoedeisende hulp zal niet zomaar gesloten worden, maar minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers wil wel dat acute zorg ‘slimmer georganiseerd’ wordt, stelt het AD. Patiënten moeten nu binnen 45 minuten bij een ziekenhuis kunnen zijn, ook wel de 45-minutennorm genoemd. De minister wil deze norm loslaten en met name de complexe acute zorg concentreren in gespecialiseerde ziekenhuizen.
Zorgen over het concentreren van zorg
Burgemeesters maken zich zorgen over het concentreren van die hoogcomplexe zorg en dat snapt David Baden wel. “In ziekenhuizen worden twee soorten zorg aangeboden: de acute zorg en de gewone zorg,” vertelt hij. “De acute zorg is een belangrijke inkomstenbron voor ziekenhuizen, vaak gaat het om wel veertig procent van de totale inkomsten. Als deze afdeling, en daarmee deze inkomstenbron verdwijnt, kan het lastig zijn om andere afdelingen overeind te houden.”
En dat is volgens hem een probleem. Want als die andere afdelingen niet overeind kunnen blijven zonder de spoedeisende hulp, loop je het risico dat ziekenhuizen hun deuren moeten sluiten en de toegankelijkheid van zorg afneemt. Dit zorgt ervoor dat je verder moet reizen voor een afspraak in het ziekenhuis en maakt het lastiger om bezoek te ontvangen na een opname.
Daarbij vermindert volgens Baden ook de zogenoemde continuïteit van zorg. “Voor iemand met bijvoorbeeld longemfyseem is het heel fijn als hij of zij terecht kan in een bekend ziekenhuis en bij bekende behandelaren. Dat is waar je volgens mij naar moet streven. En dat bereik je niet als je zorg nog meer gaat concentreren en ziekenhuizen laat verdwijnen.”
Voordelen van geconcentreerde complexe zorg
Baden ziet wel dat het concentreren van hoogcomplexe zorg ook voordelen oplevert. “Hierbij kun je denken aan slachtoffers van een auto-ongeluk of patiënten die een dotterbehandeling nodig hebben. Dit is specialistische zorg die je in mijn ogen goed kunt concentreren. Maar een kanttekening bij dit punt is dat ook nu al niet alle ziekenhuizen deze zorg bieden. Daarbij heeft slechts vijf tot tien procent van de patiënten die terechtkomen op de spoedeisende hulp deze specialistische zorg nodig. In alle andere gevallen gaat het om ‘gewone zorg’ voor bijvoorbeeld een longontsteking of een gebroken pols.” Volgens Baden zorgt juist de continuïteit van zorg ervoor dat de kwaliteit omhooggaat, en niet de concentratie van zorg.
Voor nu is ziekenhuissluiting in Nederland nog niet aan de orde, maar uit cijfers van het RIVM blijkt wel dat het aantal spoedposten afneemt. Waren in 2015 nog 91 posten 24/7 open, zijn dat er nu nog maar 80. Het totale aantal spoedafdelingen, inclusief posten die alleen overdag en ’s avonds open zijn, slonk in de afgelopen acht jaar van 95 naar 83.
Bron | ANP