Margriet logo
Zomertijd begonnen, maar het winterse weer blijft nog even. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zomertijd begonnen, maar het winterse weer blijft nog even

De klok is weer een uur vooruitgezet en dat betekent dat de zomertijd weer is begonnen. En hoewel de dagen langer worden en we langzamerhand de warmte tegemoet gaan, moeten we het deze week nog doen met winters weer.

Volgens Weeronline blijft het zondag bewolkt en is het vooral in het midden en zuiden van het land regenachtig. Door wind uit het noorden wordt koudere lucht aangevoerd en de temperatuur blijft onder de 10 graden. En dat is redelijk koud voor eind maart.

Koude maandag

Ondanks dat we een uurtje minder kunnen slapen, is de zomertijd voor veel mensen een lekker vooruitzicht. Vooral als je na een donkere, koude winter verlangt naar wat vitamine D. Helaas moeten we nog even wachten tot de zon zich weer meer laat zien. Zondag is het al koud, maar maandag wordt nóg koudere lucht aangevoerd. ‘s Ochtends is het zelfs maar een paar graden boven nul. Er trekken winterse hagel- en natte sneeuwbuien over het land. Niet bepaald weer wat je verwacht in de ‘zomertijd’.

Wisselvallig

Dinsdag blijft het koud en hangt de temperatuur op veel plaatsen onder de 10 graden. Gelukkig gaat het woensdag iets meer de goede kant op, want dan verdwijnt de kou uit de lucht. En hoewel het weer wisselvallig blijft met dagelijks een grote kans op regen, wordt het aan het einde van de week zo’n 12 tot 18 graden. In het weekend wordt het helaas weer wat kouder.

Sombere maart

Maart loopt weer bijna op zijn eind en we kunnen wel stellen dat ‘maart zijn staart wel heeft geroerd’. Deze maand zal namelijk de boeken ingaan als ‘opmerkelijk somber’, volgens Weeronline. Als we de afgelopen maand vergelijken met dezelfde maand vorig jaar, dan is het verschil enorm. Vorig jaar was er sprake van een recordaantal zonuren van 245 uur. Gemiddeld is dat aantal 146 uur, maar afgelopen maand zagen we de zon slechts 115 uur. Daarmee is dit de somberste maart sinds 2005, toen de zon 118 uur scheen.

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden