Margriet logo
Zo verleen je eerste hulp als je getuige bent van een vuurwerkongeluk Beeld iStock
Beeld iStock

Zo verleen je eerste hulp als je getuige bent van een vuurwerkongeluk

Hoewel er dit jaar een vuurwerkverbod geldt tijdens de jaarwisseling, weerhoudt dat sommige mensen niet om toch vuurwerk af te steken. Er belanden jaarlijks nog steeds een hoop vuurwerkslachtoffers in het ziekenhuis. Voorkomen is natuurlijk altijd beter. Maar het is ook goed om te weten hoe je eerste hulp moet verlenen als je getuige bent van een vuurwerkongeluk. Híer moet je op letten.

Aangezien zelfs een toegestaan sterretje al oogletsel kan opleveren, is het goed om te weten wat je in dit geval moet doen.

Vuurwerkslachtoffers

Vorig jaar gold ook een vuurwerkverbod rond de jaarwisseling, maar waren er toch bijna 1.300 slachtoffers van een vuurwerkongeval die behandeld moesten worden. Het ging om 385 slachtoffers op de Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) en naar schatting 900 lichtere verwondingen die via de huisartsenposten behandeld werden. Mocht je getuige zijn van een dergelijk vuurwerkongeluk, dan is het belangrijk om te weten hoe je eerste hulp kunt verlenen.

Eerste hulp bij een vuurwerkongeluk: brandwonden

Heeft het kleding van het slachtoffer vlam gevat? Denk dan eerst aan je eigen veiligheid voor je het slachtoffer helpt. Wanneer het vuur nog aan is, kun je het doven met een blusdeken of water. Is dat niet in de buurt? Dan kun je het slachtoffer ook laten rollen. Doof de vlammen altijd vanaf het gezicht richting de voeten, zodat de vlammen het gezicht niet kunnen bereiken. Koel de brandwond vervolgens tien tot twintig minuten met lauw stromend kraanwater.

Eerste of tweedegraads verbranding

Geeft de wond alleen een rode verkleuring van de huid? Dan is er vermoedelijk sprake van een eerste graad brandwond. Insmeren met een vettige crème is dan vaak voldoende. Bij een oppervlakkige tweede graad verbranding kun je een beste een brandwondenzalf gebruiken. Dek het niet af met gaas maar met Engels pluksel. Dit absorbeert niet, zodat de zalf ook echt in de wond wordt opgenomen. Doe nooit zalf op een blaar. Twijfel je of de wond erger is dan een tweede graad brandwond? Ga dan altijd naar de huisarts of eerste hulp.

Wonden afdekken

Dek de wonden zo schoon mogelijk af met zalfverband (geen gaas). Gebruik eventueel plastic huishoudfolie. Houd verbrande armen of benen hoog, om een zwelling te voorkomen. Wanneer er sprake is van een brandwond in het hoofd-halsgebied kun je het slachtoffer het beste half rechtop laten zitten.

Lees ook: Dít zijn de 6 meest voorkomende letsels thuis waarbij EHBO nodig is

Eerste hulp bij oogletsel

Naast brandwonden, kunnen sier- en knalvuurwerk ook voor een hoop oogletsel zorgen. Niet alleen voor de mensen die vuurwerk afsteken, maar ook voor de toeschouwers. Bij ernstig oogletsel is het oog opengebarsten of de pupil vervormd. In die situatie mag je het ook niet deppen, niet spoelen en moet je zo snel mogelijk naar de eerste hulp. Is het oog nog helemaal in tact? Spoel het oog dan zo snel mogelijk tien minuten met lauw water om de resten buskruit te verwijderen. Giet het water in het oog met bijvoorbeeld een flesje bronwater, terwijl het slachtoffer ligt. Ook bij licht oogletsel is het verstandig om na het spoelen alsnog een bezoek te brengen aan de eerste hulp.

Eerst hulp bij verloren lichaamsdelen

Zeker wanneer er illegaal vuurwerk wordt afgestoken, bestaat de kans dat de explosie zo sterk is dat hele ledematen worden afgerukt. Probeer zo rustig mogelijk te blijven en dek de wond zo snel mogelijk af met steriel stompverband. Stop het afgerukte lichaamsdeel in een afgesloten droge plastic zak en doe deze in een emmer met ijswater en breng deze samen met het slachtoffer zo snel mogelijk naar de spoedeisende hulp.

Bron | Nursing, NOS, Veiligheid.nl
Beeld | iStock

RedactieiStock

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden