Margriet logo
null Beeld

Zo staat het ervoor met onze persoonlijke hygiëne tijdens de quarantaine

Heb jij persoonlijke verzorging nog hoog in het vaandel staan ondanks de social distancing? Of verruil je je joggingpak met vlekken alleen nog voor een nette blouse en een laagje make-up bij een videovergadering? Aangezien we door de quarantaine weinig onder de mensen komen, hebben sommigen de persoonlijke hygiëne ook even laten varen.

Om te weten hoe het er precies voor staat hield Quest een enquête: 'Ben jij een quarantaineslons?'. En die leverde interessante resultaten op.

Onze persoonlijke hygiëne tijdens de quarantaine

Uit die enquête, die door zo’n 5.500 mensen werd ingevuld, blijkt dat één op de vijf mensen sinds de quarantaine af en toe een douchebeurt overslaat. Daarnaast gaf zo’n 15 procent aan af en toe te vergeten om de haren te wassen. Ook blijkt dat 40 procent de scheerbeurt langer uitstelt dan normaal. En ongeveer 6 procent heeft het scheermes tijdelijk helemaal de deur uit gedaan. Gelukkig poetst 90 procent van de deelnemers nog wel even vaak de tanden. Wel zo aardig als je je quarantaine samen met anderen doorbrengt.

Lees ook: Zó vaak (of eigenlijk weinig) kun je het best je haar wassen

Lekker ruiken voor een ander

Toch blijkt uit de vragenlijst dat op het gebied van persoonlijke hygiëne we tijdens de quarantaine meer dingen achterwege laten. Zo geeft 36 procent van de mensen aan dat ze thuis parfum dragen onnodig vinden. Daarnaast gebruikt een kleine meerderheid van de deelnemers nog evenveel deodorant, parfum en douchegel. Ook gaf 10 procent aan deodorant tijdens de quarantaine niet nodig te vinden.

Blijkbaar vinden we lekker ruiken dus vooral belangrijk voor anderen en maskeren we onze lichaamsgeur niet per se voor onszelf. Volgens hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk van de Radboud Universiteit heeft dit te maken met de evolutie. "Glanzende haren, een mooie huid en een symmetrisch gezicht worden geassocieerd met gezondheid", vertelt ze aan Quest. Stank linken we volgens haar (onbewust) aan besmettelijke ziektes, waardoor we afknappen op onverzorgde en stinkende mensen.

Joggingpak aan

Merk jij ook dat je je dagen vooral spendeert in je badjas of joggingpak? Ook hierin ben je zeker niet de enige. Het blijkt dat 34 procent van de mensen een trui en joggingbroek al voldoende aangekleed vinden tijdens het thuiswerken. En bijna 7 procent zit zelfs de hele dag in de badjas of pyjama achter de laptop. Wel blijkt dat iets meer dan de helft van de mensen zich toch nog steeds dagelijks aankleedt. Wel zo handig als je tijdens je videovergadering even opstaat en niet door de mand wil vallen met je Disney-pyjamabroek.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Quest

Beeld | iStock

null Beeld

Nu we allemaal meer thuis zitten, beginnen de dagen soms een beetje saai te worden. Daar hebben we iets leuks op bedacht: de Margriet Mini Challenge. Krijg dagelijks een inspirerende uitdaging voor thuis die je dag nét een beetje leuker maakt. Hoe? Simpel! Praat met Margriet via je Google Home óf de gratis Google Assistent op je telefoon of tablet. Klik hier om direct jouw eerste uitdaging te krijgen. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden