Zijn we door het coronavirus voorzichtiger geworden met griep?
Zodra de dagen korter en kouder worden zijn er meer mensen die griep oplopen. Dat is eigenlijk ieder jaar zo, en een deel van de mensen haalt daarom jaarlijks de griepprik. Maar zijn we door de komst van het coronavirus ook voorzichtiger geworden met griep?
Sinds het coronavirus in ons leven is zijn we extra alert op onze gezondheid. Bij (lichte) klachten ga je testen en zie je voor de zekerheid even geen of zo min mogelijk anderen. Dat was voor de coronacrisis wel anders, toen je daar met keelpijn of een lichte verkoudheid niet zo over nadacht als nu.
Voorzichtiger met griep?
Wat moet je nu doen als je last hebt van niezen, hoesten of koorts? Volgens Mariska Petrignani, arts infectieziektebestrijding bij GGD Haaglanden, is het momenteel zo dat je bij griepverschijnselen een coronatest moet laten afnemen om te zien of je corona of griep hebt.
Artsen houden volgens haar een landelijk systeem bij met symptomen die op griep lijken. Zo kunnen ze de griep monitoren en aan de bel trekken als er een griepseizoen aan zit te komen. Ook nemen sommige huisartsen steekproeven: een keel- en neusswab om te testen op allerlei luchtwegvirussen, zoals griep. Als dan de drempelwaarde is bereikt, kan ook een signaal afgegeven worden dat het griepseizoen begonnen is. Medisch gezien gaan ze niet anders of voorzichtiger om met griep dan voor corona, stelt de arts.
Verschillen
Maar hoewel COVID-19 en griep op sommige vlakken op elkaar lijken, zijn er wel degelijk grote verschillen. Bij COVID-19 komt vaker langdurige vermoeidheid voor, en reuk- en smaakverlies komt ook vaker voor bij COVID-19 dan bij influenza. "Het is wel goed dat mensen zich realiseren dat wat er nu in de wereld met COVID-19 gebeurt, vergelijkbaar is met wat er in het klein met influenza gebeurt", zegt Petrignani tegen NU.nl. Volgens haar kan influenza net zo gevaarlijk of zelfs dodelijk zijn voor risicogroepen als COVID-19.
Lees ook:
Gedragsverandering
John de Wit, die hoogleraar Algemene Sociale Wetenschappen is aan de Universiteit Utrecht, zou het interessant vinden om te zien of we na corona ook nog vaker onze handen wassen, in de elleboog niezen en alleen papieren zakdoekjes gebruiken om griep tegen te gaan. Aan de gevolgen van influenza overlijden ieder jaar namelijk zo'n 600 mensen, en deze maatregelen kunnen wel voor een daling zorgen. "Het zou dus mooi zijn als er iets blijft hangen van de gedragsverandering", zegt hij tegen NU.nl.
Maar of iedereen nu voorzichtiger is met griep? Dat is op dit moment lastig te zeggen. "Je merkt wel dat er niet meer gewoon gehoest of geniest kan worden, zonder dat iemand zich ervoor verontschuldigt of afstand neemt. We zijn ons erg bewust geworden van de symptomen van corona, vooral in de buurt van kwetsbare groepen."
Bron | NU.nl
Beeld | Getty Images