Wist je dat je déze zorgkosten kunt aftrekken bij de belastingaangifte?
Heb je relatief veel zorgkosten, bijvoorbeeld omdat je een chronische aandoening hebt, een speciaal dieet volgt of op leeftijd bent? Dan is de kans groot dat je die kosten kunt aftrekken wanneer je belastingaangifte doet. We leggen uit hoe dat werkt.
Steunzolen, gehoorapparaten, dieetkosten of zelfs de reiskosten van en naar het ziekenhuis vallen onder bepaalde voorwaarden allemaal onder de aftrekpost specifieke zorgkosten bij de belastingaangifte.
Zorgkosten aftrekken bij belastingaangifte
Elk jaar ontvang je in februari een oproep van de Belastingdienst om je aangifte over het afgelopen jaar in te vullen. Deze maand vullen we ‘m dus in over het voor veel mensen bewogen coronajaar 2020. Bij de belastingaangifte geef je aan welke inkomsten je hebt gehad en wat je eigen vermogen is. Maar er zijn daarnaast ook zijn er een aantal bedragen die je mag aftrekken. Die zorgen ervoor dat je belastbaar inkomen lager is, waardoor je dus minder belasting hoeft te betalen.
Daarbij kun je denken aan de kosten van een eigen woning, studiekosten, maar ook zorgkosten. Het gaat dan om kosten die je gemaakt hebt, maar die niet vergoed zijn door je zorgverzekering en óók niet onder je eigen risico vielen.
Of je de zorgkosten mag aftrekken bij je belastingaangifte en om hoeveel geld dat dan gaat, hangt af van een aantal factoren. Onder andere je belastbaar inkomen, welke kosten je gemaakt hebt en het drempelbedrag dat daarvoor geldt. Deze informatie kun je het beste opzoeken op de website van de Belastingdienst, waar je ze specifiek op basis van jouw inkomen kunt berekenen.
Welke zorgkosten?
Maar om welke zorgkosten gaat het dan? Het gaat om kosten die je gemaakt hebt in het afgelopen jaar voor jezelf, je fiscale partner, kinderen jonger dan 27 jaar, je inwonende zorgafhankelijke ouders, broers en zussen. Ook de zorgkosten voor tot huishouden behorende ernstig gehandicapte personen van 27 jaar of ouder vallen onder de aftrekpost voor zorgkosten bij de belastingaangifte. Van veel van de verschillende aftrekbare zorgkosten verwacht je misschien niet dat ze hieronder zouden vallen, dus zetten we er een aantal voor je op een rij.
Kosten voor paramedische zorg
Heb je naast behandelingen door een (huis)arts of arts paramedische zorg gehad, bijvoorbeeld van een fysiotherapeut, logopedist, ergotherapeut, mondhygiënist, diëtist of huidtherapeut? Dan mag je deze zorgkosten aftrekken bij je belastingaangifte, zolang deze niet door de zorgverzekering vergoed zijn. Als je huisarts of tandarts je doorverwezen heeft naar bijvoorbeeld een optometrist, een tandprotheticus of een gezondheidszorgpsycholoog, mag je deze kosten – wanneer niet vergoed – ook rekenen onder de zorgkosten.
Dieetkosten
Volg je op voorschrift van een dokter of diëtist een speciaal dieet? Ook dat kan een aftrekpost zijn bij je belastingaangifte waar je misschien niet aan gedacht hebt. Je moet daarbij dan niet denken aan een dieet om af te vallen, maar bijvoorbeeld wel aan een glutenvrij dieet bij coeliakie, het FODMAP-dieet ter behandeling van het prikkelbare darm syndroom of een energie- en eiwitverrijkt dieet bij COPD.
Hoe hoog het aftrekbare bedrag is, hangt af van welk dieet je volgt en wat de aanleiding hiervoor is. Deze bedragen liggen tussen de 100 en 2700 euro: hoe hoog het is voor jouw dieet kun je hier vinden. Let op: de Belastingdienst kan vragen om een dieetbevestiging van uw arts of diëtist op te sturen.
Voorgeschreven medicijnen - ook homeopatische middelen
Heeft een arts je medicijnen voorgeschreven die niet vergoed zijn door de zorgverzekering? Dan kun je ook die zorgkosten aftrekken wanneer je belastingaangifte doet. Dit geldt ook voor homeopathische medicijnen zolang deze door een naar Nederlandse maatstaven bevoegde arts heeft voorgeschreven. Als je de medicijnen ter voorkoming van een ziekte slikt, zijn deze niet aftrekbaar.
Vervoerkosten naar een arts, specialist of ziekenhuis
Als je regelmatig naar een arts, ziekenhuis of andere behandellocatie moet, kunnen de kosten die daaraan verbonden zijn flink oplopen. Kosten voor openbaar vervoer, taxikosten of autokosten kun je dan ook meenemen wanneer je berekent hoeveel zorgkosten je gemaakt hebt in een jaar. Daarbij kijk je bijvoorbeeld naar de brandstof die het kost om te rijden en de parkeerkosten bij het ziekenhuis, maar ook naar de belastingen en verzekeringen die je voor de auto betaalt. De exacte kosten die je hiervoor als zorgkosten kunt aftrekken bij de belastingaangifte, vind je hier.
Extra (wassen van) kleding en beddengoed
Had je in 2020 vanwege een ziekte of beperking extra kleding en beddengoed nodig, of moest je deze veel vaker wassen? Dan kun je hiervoor een vast bedrag aftrekken bij je belastingaangifte. Hiervoor geldt wel dat het kosten moesten zijn die een rechtstreeks gevolg van ziekte of invaliditeit. Ook moet de ziekte al minimaal één jaar duren of moet de verwachting zijn dat het minimaal één jaar zal duren. Meestal gaat het hier om een vast bedrag van 300 euro. Als je kosten bewezen hoger zijn dan 600 euro, mag je 750 euro aftrekken.
Overige zorgkosten
Andere zorgkosten zijn bijvoorbeeld steunzolen, de batterijtjes voor een gehoorapparaat of verpleging in een ziekenhuis of andere instelling. Dan zijn er ook nog andere zorgkosten die je soms kunt aftrekken bij de belastingaangifte, waarvoor nog aanvullende voorwaarden gelden. Dit zijn bijvoorbeeld de kosten van een ivf-behandeling voor vrouwen jonger dan 43 jaar oud, een gehoorapparaat, hogere vervoerskosten door ziekte of handicap of extra gezinshulp ziekte of invaliditeit. Het is verstandig de website van de Belastingdienst te raadplegen voor meer informatie hierover.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.
Bron | Belastingdienst, Consumentenbond
Beeld | Getty Images