Wil jij geen gevaarlijke bijwerkingen van medicijnen? Steun samen met Margriet deze campagne!
Wist je dat je door artsen waarschijnlijk wordt behandeld als een blanke man van een jaar of vijftig? En dat terwijl ons vrouwenlichaam vaak heel anders reageert op medicijnen! Steun daarom net als margriet.nl een nieuwe campagne om je voortaan door de dokter als een dame te laten behandelen.
Women Inc. is de campagne 'Behandel me als een dame' gestart om aandacht te vragen voor de medische ongelijkheid van mannen en vrouwen.
Onzedelijk
Want ook anno 2016 is de medische wetenschap nog steeds vooral ontwikkeld voor mannen. Eeuwen geleden was het voor de veelal mannelijke artsen en studenten namelijk onzedelijk om zich te buigen over een vrouwenlichaam. En al zijn de tijden gelukkig veranderd en werken er inmiddels volop vrouwen in de medische wereld, toch staan we sindsdien nog steeds met 1-0 achter. Jouw medicijnkastje staat dus vol pillen die onvoldoende zijn getest op het vrouwenlichaam!
Vrouwen hebben meer last van bijwerkingen
Deze medische ongelijkheid blijft niet zonder gevolgen. Zo hebben vrouwen zestig procent meer kans op bijwerkingen van geneesmiddelen dan mannen, soms zelfs met dodelijke afloop. En meer dan de helft van de hartinfarcten bij vrouwen wordt door artsen over het hoofd gezien, omdat wij andere symptomen hebben dan mannen.
Steun de campagne, maak je eigen actieposter!
Dat moet anders, vindt ook minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Eerder dit jaar gaf ze aan miljoenen te investeren in onderzoek naar geneeskunde gericht op vrouwen. En om nog sneller doorbraken te kunnen realiseren, is er dus nu de 'Behandel me als een dame'- campagne.
Wil jij op medisch gebied ook niet langer worden behandeld als een blanke man van ongeveer vijftig jaar? Steun de campagne en maak je persoonlijke 'Behandel [...] als een dame'-poster met je eigen naam, deel hem online of druk op 'print' en hang 'm voor je raam!
Drie tips voor in de spreekkamer
Natuurlijk is het heel zinvol dat er landelijk aandacht wordt gevraagd voor de verschillen in geneeskunde voor mannen en vrouwen. Maar wat betekent dat in de praktijk voor jou? Weet jouw arts wel voldoende van deze verschillen? Op veel van dit soort vragen is helaas nog geen antwoord. Het doel van de campagne is dan ook dat iedereen die werkt in de gezondheidszorg, zich realiseert dat vrouwen geen mannen zijn. Wij hebben andere medische klachten, waar misschien ook andere oplossingen voor moeten worden gezocht.
Naast het steunen van de campagne, kun je deze tips lezen voor je de volgende keer naar de (huis)arts gaat. Met deze drie tips haal je het meeste uit je doktersbezoek >