Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Wat? Insectenolie in ons voedsel?

Het is de toekomst, horen we steeds vaker: insecten voor consumptie. Veel mensen moeten nog even wennen aan dit idee. Toch zijn de voordelen groot. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat olie en vet uit insecten mogelijk in voedingswaren gebruikt kunnen worden. Bijvoorbeeld in boter. 

Insecten eten wordt niet overal ter wereld als gek beschouwd. Toch moeten veel mensen een drempel over voor ze het proberen. Terwijl ze zo gezond zouden zijn. Insecten bevatten veel proteïnen en lipiden (vetten) die het lichaam nodig heeft, meer dan de dieren die we nu eten. Ook is het kweken van insecten milieuvriendelijker dan het fokken van vee, doordat er minder broeikasgassen vrijkomen. Én: insecten hebben veel minder water nodig dan vee en kunnen leven van afval. De voordelen zijn zo te horen enorm, maar dan moeten we het wel durven eten.

Uit insecten kan olie worden gehaald. Deze olie blijft vloeibaar bij lage temperaturen. Dat betekent dat de olie niet in alle producten gebruikt kan worden, maar wel in bijvoorbeeld boter. Onderzoekers hebben een manier gevonden om een deel van deze olie om te zetten in niet-vloeibaar vet. Het zou dus zomaar kunnen dat we steeds meer sporen van insecten tegenkomen in ons eten.

Zou jij weleens insecten willen proberen?

Dan kunnen koeien gewoon dit blijven doen:

Lees ook:

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden