Margriet logo
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Wat betekenen Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag ook alweer?

Het is vandaag Witte Donderdag, de donderdag voor Pasen. En dat is nu net zo’n feestdag waar je weleens van hebt gehoord, maar waarvan je de precieze betekenis niet (meer) kent. Naast Witte Donderdag vieren we morgen Goede Vrijdag en zaterdag is het Stille Zaterdag.

Wij frissen je geheugen op en vertellen je de betekenis achter deze feestdagen.

Witte Donderdag

Witte Donderdag is één van de dagen uit de 'goede week', de week voor Pasen. Christenen vieren op deze dag dat Jezus zijn laatste avondmaal at. In de kerk en tijdens kerkdiensten staat de kleur wit centraal, vandaar de naam Witte Donderdag. Een dominee draagt tijdens deze dienst een wit kazuifel, een speciaal gewaad voor de kerk. De kleur wit staat voor zuiver, heilig en goed.

Het laatste avondmaal

Op Witte Donderdag at Jezus dus zijn laatste avondmaal. Dit wilde hij doen met zijn vrienden, de twaalf apostelen. Hij wist dat hij niet lang meer te leven had en dat hij later die avond door één van zijn apostelen verraden zou worden. Tijdens deze maaltijd brak Jezus een stuk brood en verdeelde dat onder zijn vrienden. Hij zei: “Dit is mijn lichaam”. Hetzelfde deed hij met een beker wijn: “Dit is mijn bloed”, zei hij. Hij wilde dat zijn vrienden en anderen hem zo zouden herinneren.

Goede Vrijdag

Een dag later, op Goede Vrijdag, herdenken Christenen de dood van Jezus aan het kruis. Jezus is gevangen genomen door de religieuze leiders van Jeruzalem. Ze zijn boos op hem, omdat hij zich de zoon van God noemt, en hij namens God mensen hun fouten vergeeft. Hij werd ten dood veroordeeld. Voor zijn moeder Maria is dit ondraaglijk. Ze kan alleen maar toekijken.

Lees ook: Van beschilderde eieren tot de paashaas: waar komen die paastradities vandaan?

Tocht met het kruis

Jezus moest zelf zijn eigen kruis de Golgota, de “Schedelplaats”, bij Jeruzalem opdragen. Daar werden zijn handen en voeten aan het kruis geslagen. Ondanks zijn nare dood noemen de Christenen het Goede Vrijdag, omdat Jezus met zijn dood iedereen van zijn zorgen verlost zou hebben.

Stille Zaterdag

Zijn moeder Maria heeft haar zoon één dag nadat hij gekruisigd is van het kruis gehaald en hem samen met haar vrienden naar zijn laatste rustplaats gebracht. Een graf met daarop en zware steen. Jezus rust nu en daarom heet deze dag Stille Zaterdag. In de nacht van zaterdag op zondag (Eerste Paasdag) wordt er een avondwake gehouden in de kerk. Tijdens deze dienst wordt een paaskaars aangestoken. Dit ritueel beeldt uit dat Jezus, het “Licht van de wereld”, weer tot leven is gewekt.

The Passion 2021

Ieder jaar wordt in The Passion het paasverhaal nagespeeld. Roermond is dit jaar het toneel voor het paasspektakel. Humberto Tan (verteller) neemt ons mee tijdens de laatste uren van Jezus. Trijntje Oosterhuis vertolkt de rol van Maria, Freek Bartels vertolkt de rol van Jezus en Rob Dekay de rol van Judas. The Passion zie je donderdagavond om 20.30 uur op NPO1.

Bron | Rijksmuseum, Weetwatjeviert, KRO-NCRV

Beeld | Getty Images

Lichelle RoozeboomGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden