Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom zingen in een koor zo goed is (en zo leuk)!

Ga je momenteel door een dipje? En wil je je snel beter voelen? Ga zingen in een koor! Het is namelijk een van de voordelen die (samen) zingen kent. Dit is waarom.

Muziek zorgt voor meer ontspanning en minder stress

Muziek maakt iets in je los, letterlijk. Soms versterkt het spontaan een vrolijke bui, op andere momenten zorgt het ineens voor melancholisch gevoel. Wie regelmatig naar muziek luistert, doet zichzelf daar een groot plezier mee. Onderzoeken naar het positieve effect van muziek op je hersenen zijn talloos. Het zou voor minder stress zorgen en meer ontspanning. En: “Door zelf een instrument te spelen of te zingen, zou je je brein enorm verrijken," vertelt hoogleraar Erik Scherder op gezondheidsnet.nl.

Samen zingen verbroedert

Er zijn volgens de hoogleraar een aantal voordelen van het samen zingen. Het versterkt namelijk het gevoel van saamhorigheid en empathie. Je treedt op en en wilt bijvoorbeeld elkaars tekst aanvullen en klanken op de anderen afstemmen, wat tot een gevoel van verbroedering lijdt. Tegelijkertijd worden er in je hersenen sommige gebieden actief die een afremmende werking hebben op stress en pijn.

Daarnaast komt er, volgens hem, zodra je zingt in een koor het stofje oxytocine vrij. Dat stofje zorgt ervoor dat je dat gevoel van saamhorigheid en empathie ervaart, net als meer rust.

Zingen verbetert long- en ademcapaciteit

Ook het Longfonds is positief over het effect van zingen. Zo schrijft ze op haar site: zingen verbetert de long- en ademcapaciteit en helpt tegen ademhalingsproblemen. Door te zingen dwing je jezelf meer tijd te nemen voor uitademing, waardoor je minder benauwd wordt. Die manier van ademen is vooral goed voor mensen met een longziekte. Ook train je met zangoefeningen de ademhalingsspieren.

Dat zingen kun je natuurlijk alleen doen of je doet dat gezellig samen met anderen. PS: Wie enthousiast is geworden, kan zich bij het Longfonds trouwens opgeven voor een gratis workshop ‘Adem, Stem en Zingen’ en zich wellicht opgeven voor het koor ‘Zing a Long’ dat daarna start.

Goed voor je humeur

Zingen geeft energie en maakt blij! Helemaal als je dat samen doet, met die groep leuke vriendinnen of die gezellige buurvrouwen uit je straat.

Eén en één is drie

Misschien heb je er nog niet op deze manier over nagedacht, maar bij het samen zingen, kun je als groep klanken maken die je in je eentje nooit voor elkaar zou krijgen.

Kadootje voor de rest

En als kers op de taart doe je er anderen er ook een (groot) plezier mee. Zoals het gospelkoor The Kingdom Choir dat zong bij de bruiloft van prins Harry en Megan Markle. Wat een kadootje:

Bron | gezondheidsnet.nl, longfonds.nl

Beeld | iStock

Leuk om te lezen

Bekijk ook:

Artikelen van Margriet ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden