Margriet logo
null Beeld

Waarom we vanaf nu weer elke dag onze tanden stokeren

Nederlanders hebben zo vaak last van ontstoken tandvlees (waaronder opvallend veel 45-plussers), dat tandartsen pleiten voor een bevolkingsonderzoek om parodontitis in een vroeg stadium op te sporen. De aandoening kan namelijk niet alleen je kaakbot, maar ook je immuunsysteem aantasten. 

Als ontstoken tandvlees niet goed wordt behandeld, kan dit resulteren in parodontitis: een ernstige tandvleesontsteking die kan doordringen tot het kaakbot, tot verlies van tanden en kiezen kan leiden en zelfs je immuunsysteem kan aantasten. Zo kunnen bacteriën zich via je bloedbaan verspreiden en in je hele lichaam gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals hart- en vaatziektes. Bij zwangere vrouwen kan zelfs het risico op een vroeggeboorte erdoor worden vergroot.

Bevolkingsonderzoek parodontitis

Parodontitis kan op elke leeftijd ontstaan, maar het komt relatief vaak voor bij 45-plussers. Maar liefst 43 procent van deze groep zou rondlopen met chronisch ontstoken tandvlees. Het aantal patiënten met tandvleesproblemen neemt sinds enige jaren flink toe, aldus tandarts-implantoloog Peter van der Schoor. "Naar schatting één op de tien Nederlanders heeft ernstige parodontitis," vertelt hij zondag in De Telegraaf. Tandartsen en de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie (NVvP) pleiten daarom voor een nieuw bevolkingsonderzoek om tandvleesontstekingen op tijd op te sporen. Want hoe dieper de ontsteking zich heeft gemanifesteerd, hoe moeilijker deze is te behandelen.

Symptomen ontstoken tandvlees

Parodontitis kan lang onopgemerkt blijven omdat vaak pas in een vergevorderd stadium serieuze klachten ontstaan, zoals tanden die losser gaan zitten. Wel is er een aantal symptomen waarop je kunt letten. Rood, slap en gezwollen of terugtrekkend tandvlees is geen goed teken. Wanneer je tandvlees bloedt tijdens het poetsen of flossen, kan ook duiden op parodontitis. Een vieze smaak of een slechte adem kunnen eveneens een indicatie zijn voor ontstoken tandvlees.

Hoe gezond is je mond?

Ontstoken tandvlees ontstaat door tandplak (bacteriën). Het is daarom heel belangrijk om twee keer per dag je tanden te poetsen en dagelijks een rager of tandenstoker te gebruiken om de ruimte tussen je tanden te reinigen. Flossdraad schijnt minder goed te werken, al is dat wel geschikt voor plekjes waar je met een stoker of rager niet bij kunt komen. Wil je weten hoe gezond je mond is? Test jezelf op allesoverhetgebit.nl >

Ook interessant

Hoe erg is het om naar bed te gaan zonder tandenpoetsen?

12 tips om geld te besparen bij de tandarts

Stinkende knoflookadem? Dit helpt

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden