Waarom we Pasen dit jaar zo laat vieren
De paashaas komt dit jaar vrij laat om de hoek kijken. In 2019 vieren we Pasen op zondag 21 april. Wist je dat dat uitzonderlijk laat is? In 2018 vierden we het nog op 1 april.
In 2016 viel Pasen op 27 maart. En in 2008 op 23 maart - bijna een maand eerder. Waarom verschilt dat eigenlijk zo?
Variabele datum
De paaseitjes liggen al zeker vier maanden in de schappen. Mede daardoor heb jij misschien ook het gevoel dat Pasen wel heel lang op zich laat wachten. Maar eigenlijk ís dat dit jaar ook zo. Anders dan feestdagen als Sinterklaas en Kerstmis, vindt Pasen elk jaar op een andere datum plaats. Het kan tussen 22 maart en 25 april plaatsvinden. En aangezien Pasen dit jaar op 21 april valt, komen we wel heel dichtbij het eind van die termijn.
Volle maan
De dag waarop we Pasen vieren, wordt natuurlijk niet zomaar gekozen. Nee, de wederopstanding van Christus wordt gevierd op de eerste zondag na de eerste volle maan van de lente. De lente begint altijd op 20 maart. Dit jaar verschijnt de eerstvolgende volle maan na die datum pas op 19 april. En dus valt Pasen op de zondag daarna, 21 april. Volg je 'm nog?
Bijzondere Goede Vrijdag
Die volle maan is dit jaar extra bijzonder. Op 19 april is het namelijk ook Goede Vrijdag, de dag waarop Jezus volgens het christelijke geloof gekruisigd werd. Een Goede Vrijdag mét volle maan, dus.
Pasen in 2038
Even een blik in de toekomst: Pasen vindt de komende vier jaar in april plaats. Volgend jaar vieren we het op 12 april. In 2038 zullen we op 25 april, de laatst mogelijke dag, Pasen vieren.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.
Bron | Good Housekeeping
Beeld | iStock