Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom vrouwen momenteel massaal zwart-witte foto’s van zichzelf plaatsen

Word jij de afgelopen dagen overspoeld met zwart-witte selfies die vrouwen op social media plaatsen? '#ChallengeAccepted' en '#WomenSupportingWomen' staat er vaak bij. Maar wat houdt die challenge in?

Er bestaat bovendien nogal wat discussie over.

#WomenSupportingWomen

Deze 'challenge accepted'-actie wordt ook wel de 'Women Supporting Women Challenge' genoemd. Vrouwen gebruiken het om positiviteit onder elkaar te verspreiden, elkaar te steunen en de kracht van vrouwen te benadrukken. Het idee zou zijn dat jij een zwart-witfoto van jezelf plaatst en vervolgens een bepaald aantal andere vrouwen uitdaagt om hetzelfde te doen. En daar wordt flink gehoor aan gegeven. Bekende en onbekende vrouwen van over de hele wereld plaatsen massaal de zwart-witte selfies op voornamelijk Instagram.

Femicide in Turkije

Maar weinig weten over de échte sprongen van de challenge. Vrouwen in Turkije zouden de uitdaging begonnen zijn, om aandacht te vragen voor huiselijk geweld en femicide: 'het doden van vrouwen omdat ze vrouw zijn'. Dit naar aanleiding van een 27-jarige vrouw die onlangs in Turkije door haar vriend om het leven is gebracht. Zij zou één van de velen zijn. The Guardian meldt namelijk dat in 2019 in Turkije 474 vrouwen vermoord werden, voornamelijk door partners of familieleden. Meer dan voorgaande jaren. En met de lockdown van nu wordt er in 2020 een nog veel hoger aantal verwacht. Bovendien zou de Turkse overheid nieuwe wetten om dit aantal proberen in te dammen tegenwerken. Een zaak die de nodige, wereldwijde aandacht verdient dus.

Kritiek

Maar de Women Supporting Women Challenge wordt in de praktijk een stuk oppervlakkiger gebruikt. Daar is dan ook kritiek op. 'Wat is het nut van dit #challengeaccepted-ding? Weten mensen niet dat je ook zomaar een mooie foto van jezelf kunt plaatsen?', vraagt iemand zich bijvoorbeeld af op Twitter. En: 'Het is zo doelloos. Ik word zo moe van vrouwen die denken dat aantrekkelijke foto's van zichzelf plaatsen empowering is', klinkt het vanuit een ander.

Anderen komen met ideeën om de challenge zinvoller te maken. Bijvoorbeeld door foto's van boeken en artikelen te delen, die meer informatie geven over deze onderwerpen. Of producten en goede doelen te promoten die opkomen voor vrouwenrechten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | The New York Times, The Guardian

Beeld | iStock

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden